Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Gi glød til gulvet

Tramp grus ned i ditt nye hyttegulv, eller stikk hull med syl i et allerede slitt gulv. Det kan virke både meningsløst og brutalt, men resultatet kan bli spennende, fargerikt og helt unikt!
3_300x275
Du kan tømme grus utover gulvet og invitere noen venner med på å tråkke sår i treverket. Etterpå bør du støvsuge, slipe lett over og vaske godt før påføring av syrebeisen.

Syrebeis er en gammel tradisjon, effektivt når du skal gi ekstra glød til treverket. Og selve jobben kan faktisk være like spennende som resultatet.

Gøy med syrebeis
Syrebeis brukes for å skape liv og glød i treverket, samtidig som den spiller på de eksisterende tegningene i treet. Alle sorter treverk med sugende overflate kan behandles med syrebeis. Syrebeising brukes på tak, vegger, gulv, dører og møbler. – Syrebeisen er moro å arbeide med! Den finnes i flere farger, som igjen kan blandes med hverandre får å skape en farge som ingen andre har. Syrebeisen kan også tynnes for å få svakere nyanse av samme fargetone, sier produktutvikler Rolf Leo Waage Nilsen hos Biokjemi Norge AS .

Suge-evne og testing
Et nytt gulv har som regel hard og tett ved. Her setter fargen seg minst, og resultatet vil derfor være svært likt oppstryksprøven i butikkene. Dersom overflaten er behandlet fra før, må det slipes til bart tre før behandlingen. Du bør uansett huske at forskjellige tresorter har ulik suge-evne. – Dette gjør at samme syrebeis har fargeforskjeller fra treslag til treslag. Derfor bør du alltid gjøre et  røveoppstryk før du begynner på større flater, sier Waage Nilsen. Et kapp, et stykke parkett eller et sted i rommet som er skjult, for eksempel under et møbel, kan være fint for test. Ønsker du en svakere fargetone, kan du tynne ut. Vil du ha mørkere farge, kan du legge på flere strøk. – Det er du som er sjefen, legger Rolf LeoWaage Nilsen. til, før han forklarer noen metoder på forarbeid og syrebeising, for et gulv med glød – et gulv med særpreg. Å slipe et gulv for at det skal se gammelt ut, krever en viss forståelse for hvordan gamle gulv faktisk ser ut. Slitasjen er ikke jevn, men mer slitt for eksempel nær dørterskler, ved sengen og andre steder med mye tråkk. Prøv å gjenskape slitasjen, slik at du får et realistisk spill av nyanser når syrebeisen påføres. Prøv med sandpapir (grovhet 80) og pussekloss for å få pussingen jevn.
Påføring av syrebeis: Tøm syrebeisen i en bøtte, bruk viskosesvamp for jevn og lett påføring. Selv om noen typer syrebeis ikke er etsende eller skadelig for huden, bør du bruke gummihansker. Dra i treets lengderetning, én og én planke til endes for å unngå skjolder. Etter første strøk kan du gjøre det lysere ved å vaske med svamp, mørkere ved å gjenta behandlingen.

Slitasje med svamp og vann
Like etter påføring er det åpent for å skape variasjon og antikt preg i treverket med svamp og vann, rett og slett ved flekkvis å vaske bort deler av syrebeisen. Metoden kan også brukes for å skape områder som ser ut som naturlig slitasje fra skotøy, fingermerker og lignende. Påføring av syrebeis: Legg på godt med syrebeis, så den ikke tørker formye inn i treet. En gulvflate opptil 10-15 kvadratmeter kan behandles ferdig før vaskingen starter. Et større rom bør deles inn i flere områder (husk å påføre beisen i hele bordets lengde). Vasking: Bruk lunkent vann og en stor spongosvamp. Dypp hele svampen i bøtta for å få godt med vann på gulvet. Bruk gjerne litt tid i starten, slik at du får trening i å ta vekk passendemengde farge. Husk at før beisen har tørket, vil fargen virke mørkere. Tar du bort for mye, kan du legge på ny farge i etterkant. Gulvet behandles med lakk i etterkant.

Rip merker og hull i gulvbordene i ubestemt mønster.

Mit-hull med hammer og syl
Skal møbler og gulv virkelig se slitt, gammelt og kanskje litt maritimt ut, kan du lage små sår, hakk eller hull i treverket før påføring av beis. Syrebeisen vil da trenge ekstra godt ned i hullene, som blir mørkere enn resten av gulvet. Metoden høres brutal ut, men gir i mange tilfeller et enestående resultat! 
Slik gjør du: Bruk hammer, syl eller en annen skarp gjenstand. Lag små sår, hakk og hull i ubestemt mønster. Når du er ferdig, vil gulvet se ut som på en flere hundre år gammel skute, der mit (borebille) har herjet i treverket. Treverket må lakkes. Trampe på grus Vil du lage flere mindre sår, kanskje ikke så dype som
med syl og hammer, og noe mer effektivt enn å lage ett og ett hull – ja, så bør du kjøpe et lite lass grus. Inviter noen venner på trampefest, kjør en trillebårmed grus eller singel med skarpe kanter inn på gulvet, tøm et tynt lag utover og så er det bare å gå på. Etter oppsoping og støvsuging, bør du slipe over med sandpapir (120) før behandlingen med syrebeis. Husk å lakke!