Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Peisen slår sprekker

Slår peisen sprekker? Det finnes to former for slike sprekker – men desverre er bare den ene typen er mulig å rette opp.
mur020stort_110x91

Opplever du at peisen slår sprekker kan det være en av to typer sprekk. Enten er det en svinnsprekk eller så er det sprekker mellom blokkene. Disse to lar seg rimelig greit skille, men bare en av dem er det mulig å rette opp i. 

Sprekker mellom blokkene  

Blir sprekkene større når du fyrer? Og følger de et nærmest rutete mønster, enten vertikalt eller horisontalt. Da er det snakk om sprekker mellom blokkene.  

Slike sprekker er ofte forbundet med termisk ekspansjon. Når det blir varmt utvider blant annet armeringsjernet mellom blokkene seg. Jernet, Lecaen eller teglsteinene ekspanderer forskjellig, og det blir sprekker.

Denne typen sprekker er det dessverre ingenting å gjøre med, og du må nok belage deg på å leve med sprekkene.  

Svinnsprekker  

Holder sprekkene seg konstante uavhengig om du fyrer? Og er de i et virvar uten noe system, og uten å følge blokkene i peisen? Da har du nok fått svinnsprekker i peisen din.  

Svinnsprekker har som regel sin årsak i feil mørtelsammensetning, og heldigvis kan disse relativt enkelt rettes opp.  

Fjerne svinnsprekker  

Benytter du en silikatmaling vil denne fjerne sprekkene automatisk. Silikatmalingen er nemlig et totrinnssystem, hvor det første strøket tetter sprekkene, mens det andre gir deg den fargen du ønsker.  

Bruker du en akrylmaling kan du sparkle med en gummisparkel, for så å vaske vekk med en svamp slik at sparkelen bare går i sprekkene. Dropper du å gå over med en svamp vil du ende opp med en blank skjøt, som vil skille seg vesentlig fra peisens øvrige struktur. Når sparkelen er påført og tørr kan du male med akrylmaling på vanlig måte.

Tekst: Åshild Tyssen Nyhus/ifi.no
Foto: ifi.no