Kingstonserien er en lekker sak, tegnet av de danske designerne Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen. Foto: Skeidar

Nå er det ikke lett å bli klok på forståsegpåerne, som har påtatt seg oppgaven å guide oss i hva som er ”hot og not”. Noen hinter om østens fargevalører med lilla, rød, varm oransje, gull og glamour. Andre mener vi kommer til å se mer gardiner. Interiørene har vært rensket for tekstiler en stund, men nå er de tilbake. Gjerne med store mønstre inspirert av naturen.

Blått i interiøret kommer for fullt nå. Her blått
glass med maritimt mønster. Fra Skeidar

Personlighet og gjenbruk
Et hett tips er stole på deg selv. Det skal være personlighet i interiørene, og da fortrinnsvis din egen. Derfor er det fritt fram til å velge det du har lyst til. Har du broderte puter, bilder og duker som har ligget på loftet i årevis, kan de dras frem igjen nå. Gyngestolen har fått sin renessanse. Har du en gammel, kan du friske den opp med maling. Porselen er igjen i vinden, så her er det bare å finne frem gamle skatter.

Rydd opp
For at ikke hytta di skal bli det reneste loppemarked, kan det være smart å forenkle interiøret litt. Sats på lyse farger på veggene. Varme gråtoner er veldig populært blant trendsetterne nå, og gir en rolig bakgrunn former sprudlende farger. Enkle arrangementermed få, utvalgte ting vi er glad i er bedre enn å dynge på med morsomheter fra svunne tider. Ro, ettertanke og svale interiører er stikkord

Velger kvalitet for miljøet
Den skandinaviske, lyse stilen preget av naturmaterialer står seg godt. Interiørkonsulent Connie Krossen innreder hytter over hele Sør-Norge, og mener nordmenn velger tradisjonelt og klassisk på sommerhusene sine.
– Det jeg har merket i det siste par årene, er en tendens til å velge kvalitet og eksklusivitet. Folk er veldig miljø-bevisste, og sparer heller en stund for å ha råd til å kjøpe noe varig. Spesielt gjelder dette hagemøbler i solid teak og kurvmøbler i plast, sier Krossen.

Etnisk: Afrikanskinspirerte tekstiler i orientalskpreget uteliv. Foto: Ikea
Gult er kult: Store mønstre og kraftige striper i solgult er årets må-ha fra svenskene. Foto: Ikea

Komfort og design
Også Skeidars innkjøpsdirektør på hage- og interiørsiden, Tom Levorstad, bekrefter at kundene nå leggermer penger i utemøbler. De store sittegruppene fra Cane-Line er veldig populære. I år skal de helst være mørkebrune med hvite eller sorte puter.

Skeidar lanserer i år bord og stoler i det trelignende plastmaterialet artwood, som i motsetning til tremøbler er helt vedlikeholdsfrie. – Vi merker at folk vil ha det komfortabelt også utendørs. Miljøvennlige møbler med god design selger godt, konstaterer Levorstad.

Ikea kjører på gult
Det er to retninger som er tydelige i årets sommersortiment på Ikea. Det ene er etnisk, det andre er solgult. Denne varme fargen vi knapt nok har sett siden 70-tallet, har ligget og lurt i flere sesonger. Nå er den altså sluppet løs. Og det er slett ikke noe dårlig gjensyn. Riktig varm og glad stråler den mot oss. Fargen har fått følge av kraftige striper og mønstre, gjerne med afrikansk ”look”.

Du finner den solvarme gulfargen i puter, tekstiler, sengetøy, vaser, lykter og annet du kan friske opp med når nettene blir lysere. Ellers lanserer Ikea en ny hagemøbelserie, nemlig Nordanö. Serien er designet av Per Ivar Ledang og er laget i akasietre med metalldetaljer. Stolene kan reguleres i ryggen, og ligner litt på møbelklassikere fra 60-tallet. Så blir det spennende å se om den slår an like godt som bestselgeren Äpplarö.

Kilder:
Skeidar.no
Bohus.no
Ifi.no
Bobedrenorge.no
Dinside.no
Conniesinterior.no
Noodleonline.com