Det er nettstedet iFinnmark som bringer historien om den skjebnesvangre hytteturen som søstrene gjorde sammen med Liz Utsis 13 år gamle sønn, Henrik Mathisen Utsi. De skulle være noen dager på hytta i forbindelse med vårflyttingen. 

– Jeg følte meg i veldig dårlig form like før leggetid. Jeg hadde vondt i hodet og i nakken. I tillegg fikk jeg øresus, men jeg tenkte ikke noe mer over det, og tenkte at jeg ville bli bedre etter en god natts søvn, forteller Kate til iFinnmark.

Les også: Funnet bevisstløse på hytta.

Skjermbilde 2020-05-01 kl
Familien Utsi måtte sendes i ambulansefly fra Kirkenes til Tromsø for behandling ved UNN. Alle var utstyrt med oksygenmasker underveis. Kate Utsi og hennes nevø Henrik ligger i sengene, Liz stolen tv. Foto: Privat

Besvimte med telefonen i hånden

Om natten var Kate den første som merket at noe var alvorlig galt. Da hun ved tre-tiden sto opp for å gå på do, svimte hun av.

– Det var en skremmende opplevelse, men heldigvis kom jeg til meg selv igjen etter noen minutter, forklarer Kate til iFinnmark.

Straks etter besvimte hun igjen. Kate skjønte at de andre måtte vekkes. Men på soverommet der søsteren og nevøen sov, segnet hun om enda en gang - før hun hadde fått sagt et ord. Søsterens første tanke var at det var gasslekkasje. Hun vekket 13-åringen og prøvde å komme seg ut. Men da besvimte også Liz  - først en gang, så en gang til. Da var hun i ferd med å ringe ambulansen, men falt om med telefonen i hånden.

Lagt i trykkammer i Tromsø

I ambulansene som etter hvert kom til, fikk familien oksygenbehandling på stedet før ambulansehelikopteret fraktet dem til Kirkenes sykehus og videre med ambulansefly til UNN i Tromsø. Her ble de behandlet i trykkammer for å være trygge på at ikke kullosen ble sittende i kroppen.

– Det var først da vi kom til sykehuset i Kirkenes at vi fant ut at det ikke var gass, men kullos vi hadde blitt dårlige av. Blodprøvene viste det. Jeg kjente på angsten mens vi lå på sykehuset, og tenkte mye på at jeg skulle ha kontrollert kjøleskapet og sett etter feil. Det er jo min hytte tross alt. Nå i ettertid forstår jeg at dette var noe vi ikke kunne ha gjort noe med. Jeg er bare glad det gikk bra med alle, sier Kate til iFinnmark.

Les også: Døde av kullosforgiftning.

Dette må folk vite om

Alle de tre involverte er nå i god form, forteller Kate.

– Men det har vært litt av en opplevelse for oss. Du kan si at vi har testet ut beredskapen på sitt ytterste, og de besto med glans. Vi er takknemlige for at vi hadde gode folk rundt oss hele tiden. Alle de ansatte var veldig hyggelige, og vi har blitt godt ivaretatt hele veien.

Søstrene er opptatt av at folk må kjenne symptomene på kullosforgiftning, slik at det samme ikke skjer med andre.

- Nå er det mange som bruker gass på hytta, og derfor er det ekstra viktig spesielt i disse tider. For oss har det vært mye tanker om hva som kunne ha skjedd dersom det virkelig gikk galt, men vi var heldige, sier Kate Utsi til iFinnmark.

Bruk varslere!

Liz Utsi understreker overfor Hytteavisen hvor viktig det er med gass- og kullosvarslere, samt ettersyn og vedlikehold av utstyret.

- Sånt er viktig å ta på alvor. I arktiske strøk er forgiftning en hyppig dødsårsak, forteller hun og understreker betydningen av at man studerer bruksanvisningene og følger de råd for ettersyn som gis der.

Hvor giftig er karbonmonoksid?

Helsenorge.no skriver på sin hjemmeside at giftigheten av karbonmonoksid er avhengig av konsentrasjon, oksygenet i luften og hvor lenge man har vært utsatt for gassen. Alder, generell allmenntilstand og tidligere sykdommer spiller også inn. Er du gravid, skal du være særlig oppmerksom, da fosteret er spesielt følsomt.

Karbonmonoksid kan gi alt fra milde symptomer, som går over av seg selv, til alvorlige og dødelige symptomer som krever intensiv behandling på sykehus.

Symptomer på kullosforgiftning

Milde symptomer er blant annet:

  • hodepine 
  • svimmelhet
  • kvalme 
  • oppkast 
  • diaré 

Mer alvorlige symptomer er blant annet: 

  • forvirring 
  • irritabilitet
  • redusert bevissthet
  • besvimelse
  • hjertebank
  • brystsmerter (angina)
  • endret pust
  • redusert blodtrykk 
  • hjerterytmeforstyrrelse