Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stopp soppen

Den milde norske vinteren skaper utfordringer - ikke bare for skientusiaster, men også for huseiere. Svertesoppen trives langs norske husvegger i det varme vinterværet.

svertesopp

Dette er svertesopp

La husvasken bli en rutine

Jotuns nye Optimal

Svertesoppen gjør trehus svarte og husfargen forringes. På sikt kan svertesoppen utvikle seg til andre sopptyper og huset kan begynne å råtne. Lite koselig og pent med andre ord. 
- Råtesoppene skiller ikke mellom trestubber i skogen og kledningen på husveggen. De følger naturens spilleregler, sier Tore Lund hos Eksteriørlaboratoriet hos Jotun. All råte skyldes sopper, men skal råte oppstå må det være både fukt, varme, oksygen og næringsstoffer. Når disse faktorene opptrer samtidig på en husvegg hvor det er soppsporer, vil soppen utvikle seg mer.

Unngå soppen 
For å unngå svertesoppen kan man impregnere treverket og bruke maling som motvirker svertesopp. I tillegg bør man vaske huset hvert år. Malingsprodusenten Jotun har tatt opp kampen mot svertesopp, og lanserer den nye utendørsmalingen Jotun Optimal.

 

- Vintrene har blitt mildere, og det har ført til mer svertesopp på norske hus. Derfor har vi jobbet mye med produktutvikling på dette området, ogden nye malingen er den mest motstandsdyktige mot svertesopp vi noen sinne har laget, sier kategorisjef Christian Espolin Johnson i Jotun.

 

Mot normalt
Tall fra Meteorologisk Institutt viser at temperaturene hittil i vinter har ligget 4,5 grader over normalen. Det gir gode vekstvilkår for alger og sopp også i vinterhalvåret.

 

- Hvis du maler huset ditt med ett strøk Visir grunning og to strøk Optimal, garanterer vi at huset vil holde seg pent år etter år etter år. Svertesopp er først og fremst et kosmetisk problem, men det kan også trenge inn i filmen og føre til råte. Derfor bør du velge den malingen som er mest motstandsdyktig, sier Johnson. Forklaringen bak Optimals egenskaper er en bedre sammensetning av virkestoffer, og en vannavstøtende overflate som ikke blir porøs og skaper vekstvilkår for soppen.

 

Husets ”solkrem”
Forgjengeren til Jotun Optimal ble i fjor grundig testet ved Norsk Treteknisk Institutt og ble testens vinner. I år har malingsprodusenten gjort malingen enda bedre.

 

- I tillegg til at malingen er resistent mot svertesopp, så holder den også fargen veldig godt. Den kan stå i årevis uten å falme, og fungerer omtrent som solfaktor for huset. Dette er den nye generasjonen maling, sier Johnson.

Malingen har en kremet konsistens som gjør den lett å jobbe med og enkel å påføre, den har svært god dekkevne, og den tørker fort.

- Den tørker så fort at du rekker to strøk på en dag. Da slipper du ventingog strevmed å flytte stillaser fram og tilbake, sier Johnson.

 

Strenge miljøkrav
Det er strenge miljøkrav for maling, og det er klare regler som begrenser hvor mye løsemidler det er lov å ha i malingen.

- Det er tillatt å ha 400 gram løsemidler per liter maling, men Jotun Optimal inneholder bare fire gram per liter. Det betyr at vi er langt innenfor de strengeste miljøkravene. Den aller største miljøgevinsten får du likevel fordi det går mange år mellom hver gang du trenger å male, avslutter Espolin Johnson.

www.ifi.no