I høyfjellet er det fortsatt blåbær i september. (Foto: Julie Maske)

- Sensommeren og høsten er en av de beste årstidene for fjellturer. Høsten i fjellet er fri for mygg, klegg og knott. Pakk sekken og nyt noen dager sammen med barna, enten fast på en hytte eller på vandring, sier Nils Bloch-Hoell i DNT.

Nedenfor finner du Nils Bloch-Hoells forslag til gode høstturer med barna. Flere turforslag finner du i vår Turplanlegger. Der finner du også oversikt over DNTs mer enn 430 hytter og rutebeskrivelser for over 20.000 kilometer stier og ruter. Ønsker du å dra på tur med andre, arrangerer medlemsforeninger over hele landet flotte høstturer og andre aktiviteter.

 

I Barnas Naturverden i Trollheimen er det lett å gå på tur, og ikke mange kilometer mellom hyttene. (Foto: Julie Maske)
Planlegg turen og sjekk åpningstidene
Etter en tørr sommer meldes det om flotte forhold for fotturer i fjellet, men husk å ta med deg varme klær og sjekk værmeldingene. Selv om det fortsatt er varmt i lavlandet, kan det komme snø i høyden. Det kan også være lurt å sjekke om hyttene fortsatt er åpne før du legger ut på tur. Se også våre øvrige tips og råd for deg som skal på tur. Husk at du som medlem i DNT får rabatt på overnatting på hyttene.

Her er Nils Bloch-Hoels forslag til høsttur med barna:

Middelalder i Trollheimen
Stamnessætra-Ramssjøen-Hevertjønna-Stamnessætra, 3 dager
Dagsetapper:
2-3 timer
Reise: Kjør til/fra Stamnessetra

Øst for selve Trollheimen ligger det tre spennende sælehus med dagsetapper spesielt tilpasset barn, i Barnas Naturverden. De er bygget og innredet som hus fra middelalderen, så her kan man føle seg som farende folk fra gammel tid eller leke at man er pilegrimer på vei til Nidaros. Hovedrommet har brisker og fyring på grue med åpning i taket for røyken. Slike årestuer var vanlige utover landet til utpå 1800-tallet. Pass bare på å ta med mat, underlag og sovepose når du besøker disse hyttene. Turene er korte og med start fra vest får du gått mye på fjellet.

Mer informasjon: Kontakt Trondhjems Turistforening

 

På seterstier i Huldreheimen
Storhøliseter - Storkvelvbu- Skriurusten-Storhøliseter, 3 dager
Dagsetapper:
3-4 timer
Reise: Det går bilvei helt fram til Storhøliseter

Huldreheimen er et område med mye godvær og lite nedbør. Starter du turen fra nord, er dagsetappene korte. Her er mange spor etter setring og beiting. Nå for tiden er det mest sau og hest som beiter her. I høstferien er dyra flyttet til bygds, men se etter spor fra dem. Her er både møkk og gjeterhytter, og kanskje får du se spor etter tamreinen som ferdes i området. Utsynet er vidt mot fjellene rundt og mot Jotunheimen. Er du sprek nok til å gå opp på en av toppene kan du se enda lenger, til Rondane og Rendalssølen.

Mer informasjon: Kontakt DNT Oslo og Omegn

 

Spennende Sulitjelma
Nedre Daja -Calaveshytta-Coarvihytta, 2 dager
Dagsetapper:
2-3 1/2 timer
Reise: Bil til Nedre Daja, ta evt. med sykkel som plasseres på Coarvihytta.

Sulitjelma er vel verdt et besøk, og denne turen går innom to av de ubetjente hyttene til Sulitjelma og Omegn Turistforening. Siste dagen kan de spreke gå tilbake om Jakobsbakken for å hente bilen, eller man kan plassere en sykkel på Coarvihytta før turen starter. I Sulitjelma er det mange minner etter gruvedriften som var grunnlaget for hele samfunnet. Fjellet rundt er spennende og stort sett lette å gå i. Som mange av navnene viser, er dette et gammelt samisk område.

Mer informasjon: Kontakt Sulitjelma og Omegn Turistforening

Blide Blefjell
Sigridsbu med dagstur til Bletoppen, 2 dager
Reise:
Kjør til Bolkesjø og opp til parkeringen nedenfor Nordstulvannet.
Dagsetapper: 1,5-2,5 timer

Turen til Sigridsbu starter i lavlandet med idylliske vann og granskog, og fortsetter gjennom fjellskogen opp på snaufjellet. Ved Sigridsbu slutter fjellryggen brått, mot sør nesten som den var kuttet av. Er det varmt, kan man ta en forfriskende dukkert i vannet som ligger like inntil hytteveggen.

Utsikten herfra er flott, og i godvær er det er fristende å komme seg opp på Bletoppen. Herfra har man enda bedre utsyn, blant annet mot den majestetiske Gaustatoppen og Hardangervidda i det fjerne.

Mer informasjon: Kontakt Kongsberg og Omegn Turistforening

Frodige Etnefjellene
Øyna-Blomstølen-Sandvasshytta-Markhus, 3 dager
Reise:
Bil til Øyna, drosje fra Markhus til Øyna for å hente bilen.
Dagsetapper: 2-3 timer

Sør for Åkrafjorden ligger de lett tilgjengelige Etnefjellene. Naturen er frodig og grønn med bratte lier og fjell med fossende bekker. Turen går langs den gamle hovedveien til Røldal der det var markedsplass og valfartskirke. Ved Blomstølen viser pollenanalyser at husdyr har beitet siden 300-tallet. Går du ned til Markhus får du en flott utsikt mot Folgefonna.

Mer informasjon: Kontakt Haugesund Turistforening

Blankskurte Frafjordheiane
Høgaleite-Blåfjellenden-Sandvatn-Lortabu (Valevatn), 3 dager
Reise:
Bil til Hunnedalen, ta evt. med sykkel og plasser ved Lortabu.
Dagsetapper: 3-4 timer

Frafjordheiane (Ryfylke) er skikkelig snaufjell med blankskurte områder, blokkmark og grønne daler. Her kan du finne kjempesteiner som ligger luftig plassert oppå noen små. Området har vært i bruk av mennesker i uminnelige tider, og deler av stinettet følger gamle ferdselsveier.

Mer informasjon: Kontakt Stavanger Turistforening

Kilde og bilder: DNT