Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Trykkimpregnert treverk

- ikke vent for lenge med behandling. Alt trykkimpregnert treverk må være tørt før man kan behandle det. Før betydde dette at man måtte vente et år før man kunne påføre maling eller olje, men slik er det ikke lenger.
terrassevask3105-0006-1

- Trykkimpregnert treverk blir av miljømessige hensyn i dag kun impregnert med et kopperholdig salt. I tillegg vil man normalt oppleve at det ikke er like fuktig som tidligere, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Treverket er altså ikke like fuktig når du kjøper det i butikken, og tørketiden er dermed betydelig kortet ned.
 

Ikke vent for lenge

 Lar man derfor det trykkimpregnerte treverket stå et år før man behandler det, vil det ta skade. 
- Det er ikke solbeskyttelse i impregneringen, og treverket blir nedbrutt av UV-lys. Man vil ende opp med døde trefibere i overflaten, det blir grått og man får sprekker, forteller Morten Sehn ved Dyrup. 
 
Må heller ikke være fuktig

Men selv om ventetiden er kortet ned, er det fortsatt viktig at treverket ikke er fuktig når behandling påføres. Dersom treverket fortsatt er fuktig vil kunne flasse av, eller ikke feste seg til treverket. 
Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor lenge man skal vente, da dette vil avhenge av hvor fuktig treverket var når man kjøpte det og hvor fuktig klimaet er. Det optimale fuktighetsnivået er imidlertid på rundt 15 prosent fuktighet. 
Man kan enkelt måle fuktigheten i treverket ved hjelp av en fuktmåler. Disse fås kjøpt eller leid i større byggesenter.

Vask bort saltene

Trykkimpregnert treverk blir som sagt impregnert med et kopperholdig salt. Der tretettheten er høy, kan saltet legge seg synlig utenpå treverket. Dersom ikke overflødig salt fjernes før behandling kan det medføre at malingen mister sin forankring til underlaget, og den vil flasse av.

 Det er imidlertid ikke vanskelig å fjerne saltene før behandlingen.

 
- Gå over med et mildt vaskemiddel, skyll med vann og skrubb litt der det er nødvendig, anbefaler malermester Ole Andreas Klaveness.

 
Spesiell behandling til trykkimpregnert?

 
Trykkimpregnert treverk skal behandles på samme måte som ubehandlet tre. Når det er tørt skal man påføre både grunning og toppstrøk slik som ellers er vanlig ved utvendig arbeid. Ole Andreas Klaveness tipser om at en skal være bevisst hva slags type grunning man benytter før man eventuelt maler det trykkimpregnerte treverket.

 
- Det er to typer treverk, uhøvlet og høvlet. Det er viktig at man til uhøvlet tre bruker en grunningsolje for uhøvlet panel, for eksempel Jotuns Visir. Og at man til høvlet tre bruker en type grunningsolje, som er beregnet på høvlet materiale, forteller han.

 
Er det snakk om et terrassegulv som skal påføres terrassebeis trengs ingen forbehandling.

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no
Foto: Kristian Owren/ifi.no
www.ifi.no