Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fuge sprekker i tregulv

Jeg har flyttet inn i en leilighet fra 1924 med et flott originalt gulv av lutet furu. Problemet er at det er ganske store sprekker mellom gulvplankene, fra noen mm og opp til over en cm. Jeg har tenkt til å lysne gulvet, og lurer derfor på om det går an å fuge disse sprekkene? Og i så fall hvordan?

insp204_gulvsliping1

Ja, det går an å fuge sprekkene, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Dessverre gir ingen av metodene et helt perfekt resultat, så du bør vurdere om du skal gjøre noe eller la det være som det er. Mange synes sprekker er noe av sjarmen med et gammelt gulv. Men siden sprekkene er av såpass størrelse, er det forståelig at du ønsker å kamuflere dem. Selv om resultatet aldri vil bli helt usynlig, kan du få mye mindre markerte sprekker. Her er noen fremgangsmåter: 

Bruke avslipt treverk  

Noen sliper gulvet og blander den flisen de får med lim, for så å putte denne massen ned i sprekkene. Dette gir et resultat som er ganske likt treverket i farge, men det er dessverre lite holdbart. Massen vil bli hard og uelastisk, og kan fort sprekke etter hvert som treverket beveger seg. Dette er derfor en lite anbefalt metode.


Parkettkitt og Tech7  

Det finnes andre produkter som er mer elastiske, og som derfor er bedre egnet til tregulv. Dette kan for eksempel være ulike parkettkitt og Tech7, som begge vil bevege seg i takt med treverket og dermed ikke skape de samme sprekkdannelsene. Disse produktene finnes i ulike farger, men det kan være vanskelig å finne en nyanse som er helt lik gulvet ditt. 

Du kan også få problemer med å få fargen i behandlingen du skal påføre gulvet etterpå til å trekke inn i disse produktene. En olje vil for eksempel ikke trekke inn, og du vil kunne få en fargeforskjell. Et alternativ er å bruke en beis, som sannsynligvis vil trenge bedre inn i massen, men heller ikke her er du garantert et godt resultat.

Siden du skal lysne gulvet, kan det derfor lønne seg å velge en masse i en lysere nyanse enn treverkets naturlige farge. Det kan hende at Tech7 i beige vil passe i fargen. Ellers kan du være heldig i finne en parkettkitt i riktig furufarge. Her må du nesten bare prøve deg frem. 

De to produktene oppfører seg noe forskjellig når de påføres. Parkettkitt vil krympe mer enn Tech7. Du kan derfor være litt mer raus med denne behandlingen når den påføres, og det gjør ikke noe om den blir noen mm over gulvflaten - dette vil sannsynligvis falle sammen. Det kan også hende du må gå over med parkettkitt flere ganger. 

Tech7 fungerer mer som en slags silikon, og vil ikke krype på samme måte som kitt. Du kan derfor glatte dette produktet under påføring. 

Skjære til nytt treverk  

Et tredje alternativ er å skjære til treverk så store som sprekkene, og dytte de nedi. Dette vil naturligvis synes, men ikke like godt som sprekkene. Og det vil gi en jevn overflate i noenlunde samme farge. Det skal godt la seg gjøre å få akkurat samme nyanse på 80 år gammel furu som på ny, men på sikt vil fargen bli likere. 

Denne metode gjøres ved å måle bredden på sprekken, kjøpe lister eller annet treverk i furu som har omtrent denne bredden, påføre trelim, og dytte det nedi. Treverket bør stå litt over gulvflata, så du har litt å gå på når du sliper overflaten jevn etterpå. Når dette er tørt kan du behandle gulvet med den behandling du ønsker.

Fremgangsmåten kan fungere helt ned til noen millimeter, men det er enklere jo bredere sprekken er. Derfor spørs det om du blir nødt til å la de minste sprekkene være igjen.

Tekst: Åshild Tyssen Nyhus/ifi.no Foto: Espen Grønli/ifi.no og Kristian Owren/ifi.no
www.ifi.no