Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kan jeg male gulvflisene?

Går det an å male terracotta gulvfliser? Jeg er så fryktelig lei fargen på det flislagte gulvet mitt!

malefliserforstestrok

Det går fint å legge nye fliser på de gamle. Det kan være et alternativ.

Det er mulig å male fliser, men du vil nok ikke finne mange malere eller malingsprodusenter som går god for å gjøre det. Du vil aldri ha noen garanti for hvor lenge dette vil holde. Det vil nok over tid sprekke opp, så man bør nok anse det som en midlertidig løsning. Hvorvidt resultatet blir pent eller ikke, er det også mange som uenige i. Du vil jo ikke få ulike farger på flisene og fugene, og mange synes denne kontrasten er noe av grunnen til å velge fliser.

Du skriver ikke i spørsmålet ditt hvilket rom dette gjelder, noe som også bør virke inn på beslutningen om gulvet skal males eller ikke. Er det snakk om en gang med mye trafikk, er nok maling ingen god idé, siden malingen antakelig raskt vil sprekke opp på grunn av grus og slitasje. Fliser på baderom kan også være vanskelig å male. Fugene på badet er ofte fulle av kalk og såperester etter mange års bruk. For å få malingen til å sitte må gulvet være gullende rent, og du kan slite litt med å få rengjort disse fugene skikkelig fordi de er så porøse. 

Men når det er sagt, det er mulig å male gulvfliser. Og når fliser først skal males, er nok terracottafliser de ”beste” flisene å male, ettersom dette er relativt matte og rue fliser. 

Fliser kan males, men det gis ingen garanti for holdbarhet.

Som nevnt ovenfor, er rengjøring alfa og omega når fliser skal males. Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort – både fra fliser og fuger. De fleste rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-verdi. Det kan da være en fordel å vaske med et surt rengjøringsmiddel, for eksempel eddikvann, for å nøytralisere dette. Vanlig 32 % eddik kan blandes i forholdet en del eddik til fire deler vann, for å bli en passende blanding. Eventuelt kan man først vaske med klorin (men aldri bland klorin og salmiakk!), og deretter med et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt. Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann. 

Når flisene og fugene er rene, bør flisene slipes med et fint sandpapir, for eksempel korning 150 eller 180. Det kan hende terracottaflisen er såpass ru at mattsliping ikke er nødvendig, men dette må du nesten se an selv. 

Når slipestøvet er fjernet, kan du påføre heftgrunn. I et rom med normal slitasje kan du benytte en vanntynnbar heftgrunn og gulvmaling. Er det derimot et høyslitasjerom, som bad eller gang, bør du heller gå for oljeheftgrunn og oljebasert gulvmaling. Du må male minimum to strøk.

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no og Produsent
www.ifi.no