Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

- Møt sommeren med nye farger

Transparente toner i år

Harmoni med naturen, tett opp mot farvene på stein og skigard, tjære og enerbær, er den nye beistrenden.
1_500x443

Hos Jotun i Sandefjord har man skapt et nytt fargekart for oljebeis som søker etter denne harmonien med naturen og tettere kontakt med elementene. I det nye kartet kan man rusle omkring i farger somgranitt, skigarsdsgrå, tjærebrun, enerbær og seterbrun. Det spenner fra nordiske jordfarger via tjærefarget tømmer med sjel og tradisjon til eksotiske spennende trevirkenyanser.

De nye oljebeisene skal ta opp i seg nyansene iomgivelsene, blant annet fra stein. (Foto: Espen Grønli)

Eldes med stil
– Vi foreslår å holde det stilrent i uterommet, der treverket kan få kan spille i transparente toner. Beis spiller på materialenes klangbunn, skaper liv og variasjon i overflaten, og forener form og farge, sier fargesjef Lisbeth Larsen ved Jotun. Fra Sandefjord kommer også en helt ny linje av produkter for fornyelse og vedlikehold av fargene i treverk ute, slik at man kan få tilbake glansen og dybden og la det eldes med stil.
–Med godt vedlikehold kanman holde det fint, samtidig som tiden kan få legge sin patina på det hele, sier Lisbeth Larsen.

Denne terrassen er beiset i farven gråstein. (Foto: Espen Grønli)
Råd for impregnert treverk
For bearbeiding av terrasse, levegger og andre konstruksjoner, bør treverket skal være rent og tørt, påpeker fargesjefen. Hun understreker at nytt impregnert treverk bør få tørke én til to måneder, avhengig av været. Rester av kobbersalter (grønne krystaller) spyles av, hjelp gjerne tilmed en stil børste.
Når treverket er tørt, påføres terrassebeis på ett til to bord av gangen, i hel lengd. Legg på ett strøk og tørk av evt. overskudd med tørr, lofri klut. Unngå påføring i sterkt solskinn og i fuktig vær. Husk at lave nattetemperaturer kan forsinke tørkeprosessen.

Mørknet og nedslitt
Har terrassebordene blittmørke og nedslitte, kan man få tilbake friskheten i treverket ved hjelp av terrasserens.. Fukt godt med kaldt vann. Legg så på terrasserensen og la den virke i 15–20 minutter. Skrubb og spyl godt av med rent vann.
Hvis sterktmørknet treverk ønskes lysnet, anbefales terrassebleker. Påse at alle rester av blekeren skylles grundig bort. Når treverket er tørt, påføres terrassebeis.