Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Velg riktig glass!

Til tross for den viktige rollen glass i vinduer spiller for vårt daglige liv og som gir oss lys og utsyn, er de egenskaper glasset har i liten grad kjent av den vanlige forbruker. Vi skal derfor gi en enkel innføring innenfor områdene.
avs_art8_110x148
Laminertglass sikrer deg mot innbrudd og herverk

TRYGGHET

Dessverre øker innbruddshyppigheten i Norge. Det er en vond opplevelse å komme hjem og finne at ubudne gjester har vært på ferde og endevendt huset på jakt etter verdigjenstander. Denne opplevelsen at det har vært fremmede inne i ens eget hjem kan for mange bli en sterk psykisk belastning.
Risikoen for dette kan reduseres i betydelig grad ved bruk av innbruddshemmende ruter. Det er enkelt å installere i eksisterende karmer/rammer og er en billig forsikring.

Bruk alltid sikkerhetsglass der barn ferdes

SIKKERHET

Glass kan forårsake skade dersom man ikke tar de nødvendige forholdsregler. Glass i dører er særlig utsatt fordi vi utilsiktet kan kollidere med disse og at glasset da går i stykker. Barn er en særlig utsatt gruppe som ved lek kan bli utsatt for skader. For å forhindre at dette skjer anbefaler vi å bruke sikkerhetsruter.
De nye byggeforskriftene som trådte i kraft 1/7-1997 vil påby bruk av sikkerhetsruter i dører og i sidefelt. Dette ser glassbransjen som et viktig tiltak fra myndighetenes side.

ENERGIØKONOMISERING

Selv om vi i Norge har vært bortskjemt med billig elektrisk kraft, og vi regner med at prisen kommer til å øke betraktelig. Dessuten forurenser vi med fyring og vi oppvarmer atmosfæren og skader ozonlaget. Med godt isolerte vinduer vil du spare både egne kroner og miljøet. De store glassprodusentene har utviklet spesielle glasstyper som gir vinduene bedre U-verdi (isolerende egenskaper).
Merprisen for vinduer med energispareruter vil være inntjent i løpet av meget kort tid. Gode vinduer vil også redusere kaldras og strålingstrekk. Også myndighetene har innsett nødvendigheten av å innføre regler på dette området, og i byggeforskriftene fra 1/7-1997 kreves det en U-verdi på 1,6 for vinduer til boliger. Kravet gjelder til vindu og dør, og det betyr at glasset må ha en bedre U-verdi enn dette. Vi skal ikke lenger fyre for kråka.

SOLAVSKJERMING

Selv i det høye nord hvor vi befinner oss vil det være nødvendig i deler av året å skjerme seg mot solvarme. Ikke minst har vi opplevd det denne sommeren.
Hos de store glassprodusentene er det utviklet et bredt spekter av solavskjermende ruter. Disse har et belegg som hindrer innstråling av varme.
Moderne belegg er nøytrale og har ingen sjenerende refleks og er meget effektive. Fordelen ved å bruke solavskjermende ruter i stedet for andre avskjerminger er flere og vi nevner:
- Beskjeden kostnad
- Krever ikke vedlikehold
- Virker alltid
- Hindrer ikke utsyn

Støyplager kan føre til at folk blir alvorlig syke

STØYDEMPING

I vårt moderne samfunn er kanskje støy den enkeltfaktor som i størst grad påvirker livskvaliteten. Støy er et økende problem for stadig flere mennesker. Vanlige vinduer har dårlig støyreduserende egenskaper, men det er utviklet spesielle støydempende ruter som har god effekt. Skal man skjerme seg effektivt mot støy er det viktig å understreke at vinduet bare er en del av veggen. Også den må ha kvaliteter for å få full effekt av støydempende tiltak.

Pilkingtons brannvernglass gir effektiv beskyttelse mot brann

BRANNVERN

Har du behov for brannhemmende ruter finnes også dette. Brannskillende konstruksjoner har som sin viktigste oppgave å forsinke brannspredning og sikre effektiv og sikker rømming. Brannhemmende ruter leveres med brannmotstand på mange nivåer, og det må være nedfelt i forskriftsverket hvilke krav som stilles.

Kilde: centrumglass.no