Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vil du pusse opp peisen?

Hvis du ikke er fornøyd med peisen din, er det ikke sikkert du behøver å bytte den ut.
malepeisetter_630
Foto: Frode Larsen/ifi.no

Kanskje den bare trenger en liten oppussing?

I dag er det ikke et spørsmål om ildsted eller ikke, men heller om hva slags og i hvilket rom! De fleste har peis i stuen, peis på kjøkkenet blir stadig mer normalt og den nyeste trenden er peis på badet eller soverommet.  

- Nordmenn elsker hjemmehygge og koselige interiør, og hva er vel mer hjemmehyggelig enn en knitrende peis eller ovn som varmer opp i rommet, sier markedsdirektør René Christensen i Jøtul. 

Skiftende peis-trender
Peisen eller ovnen skal helst stå i stil til resten av interiøret, men på samme måte som innredningstrendene forandrer seg, kan peisen bli umoderne og gammeldags. Men det er ikke sikkert du behøver å bytte ut hele peisen av den grunn. Kanskje den bare trenger en liten oppussing? 

En typisk hyttepeis i rød tegelstein kan for eksempel jevnes ut med slammemørtel og/eller males hvit. En peis med strukturer i overflaten eller uønskete hyller, avsatser eller hjørner kan ”mures” inn i en ny peis og få en helt ny form. Eller det kan installeres en moderne peisinnsats i den gamle peisåpningen. 

- Mulighetene er mange og det kan lønne seg å kontakte en murer for forslag til oppussing før du bestemmer deg for å kjøpe en ny peis. Men husk at det fins bestemte regler til utlufting, brannmur og avstand til treverk når peisen skal bygges om. Mureren kan hjelpe deg med dette. 

Maling av peis
De aller fleste vil at peisen skal være hvit, men kritthvite peiser, malt med en halvblank lateksmaling, er ikke alltid like pent. 

- Hvis peisen blir for hvit, lyser den opp i rommet og skiller seg ut fra resten av interiøret, sier malemester Ole Andreas Klaveness. Derfor anbefaler han folk å velge en litt mer dempet hvitfarge til peisen, gjerne med et snev av grått. Peisen vil fortsatt fremstå som hvit, men den vil se litt mer naturlig ut og passe bedre inn i interiøret. 


www.ifi.no