Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vinduene stjeler ofte mye av den dyre varmen

Hvor ofte har du ikke kjent det på kroppen: Til tross for at huset både er tett og godt isolert - en kald, snikende følelse av trekk på bena i et ellers varmt rom. Som oftest ligger forklaringen i vinduene og fenomenet som kalles "kaldras".
art1_110x136

Reduser varmetapet


Utgangspunktet er at kald luft er tyngre enn varm luft. Når varm luft fra rommet treffer vinduene, blir den avkjølt og synker ned mot gulvet. Ny varm luft treffer så vinduene, blir avkjølt, og synker mot gulvet. På den måten oppstår det en sirkulerende luftstrøm i rommet – kald ved bena og varm under taket. Jo dårligere vinduene dine er, desto større varmetap med etterfølgende kaldras.

Da hjelper det lite å øke temperaturen i rommet – det trekker likevel.
Vinduene er de svakeste punktene i huset ditt når det gjelder varmetap.

Det er tre ting du kan gjøre med dette


1. Det mest effektive er å plassere ovner under vinduene i hele deres bredde. Da stopper du trekken. Samtidig kan du senke temperaturen i rommet tilbake til et "normalt" nivå.

2. Tette gardiner som henger mot et blomsterbrett, hjelper også mot kaldras. Den kalde luften holder seg mellom gardinene og vinduet. Uansett; trekker du for gardinene om kvelden, sparer du både energi og penger! (Men ikke hvis ovnen havner mellom vindu og gardiner.)

3. I tillegg kan du skifte til vinduer med lavere varmegjennomgang. Det finnes en rekke produkter på markedet.
Både nye og gamle hus kan også være dårlig isolerte rundt vinduene. Det er ofte der du har de største luftlekkasjene.Bygningsdelene rundt vinduene er også de som
er mest utsatte for vær og vind. Her er det ofte bygningsmessige skader.

Du bør ikke skifte til vinduer med bedre varmeøkonomi for energisparingens skyld alene – vinduer er ganske dyre. Men har du tilleggs- behov som støydemping eller enklere vedlikehold, anbefaler vi energisparende vinduer med lave U-verdier.

Kilde: Centrumglass.no