Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Total forvandling for trappa

Mange sliter med mørke, gulnede furutrapper som stjeler lys og tar uønsket oppmerksomhet.
Insp208_trapp041_468

Ved hjelp av litt maling kan den bli lys, lekker og en integrert del av rommet!

Det finnes ikke rent få av disse lakkerte furutrappene rundt om i landet. Du er ikke nødt til å bytte den ut om du har gått lei av trappen din. Tryll heller med maling!

 
 Trappen var gulnet og kjedelig.
 
 Rengjør grundig med rengjøringsmiddel beregnet for malearbeid.
 
 Med en myk slipesvamp blir slipingen rundt detaljer enklere
 
 Kvistlakk er viktig! Påfør to strøk på alle kvister.
 
 Start med sidene, vanger og gelender før du tar trinnene.
En gammel furutrapp er knapt gjenkjennelig.

Bruk vanntynnbar maling  

Vi er som regel avhengig av å bevege oss i trappen rimelig raskt etter malingen, og da er en vanntynnbar maling et godt alternativ fordi den tørker fort. På den måten går det går kortere tid mellom strøkene, og du kan ta den i bruk tidligere. En fordel med akrylmaling er at den er statisk ladet, slik at støvet ikke legger seg i malingsfilmen. Det lukter også lite under arbeidet - men sørg allikevel for god utlufting! 

Slik gjør du 

1. Rengjør grundig

Vask først med rengjøringsmiddel beregnet for bruk før malearbeid. Ikke bruk salmiakk, da den bare løser opp fettet i stedet for å transportere det med vannet. La tørke. 

2. Slip overflaten

Slip over med slipepad eller slipepapir i korning 120 til 150, slik at overflaten blir matt. Slip alltid i vedens retning. Avstøv overflaten ved hjelp av en børste eller en støvsuger med møbelmunnstykke. 

3. Kvistlakk

Påfør deretter to strøk kvistlakk på all kvist. Dette er viktig selv om trappen er gammel, for man risikerer brune, stygge flekker hvis kvistene begynner å blø. 

4. Grunning

Når kvistlakken er tørr kan du påføre grunning. Start med sidene, vanger og gelender før du tar trinnene. Vannløselig akrylgrunning er godt egnet, og tørker fort. 

5. Toppstrøk

Det er nå klart for toppstrøk. Legg på rikelig med vanntynnbar maling i samme rekkefølge som grunningen. Påfør malingen i lengderetningen først, før du fordeler i bredderetningen, og avslutter med å etterstryke i lengderetningen igjen. Denne teknikken fordeler malingen jevnt og gir en fin film. 

6. Eventuelt lakk

Det er ikke nødvendig for et godt resultat, men for å bedre slitestyrken kan man påføre to til tre strøk med klarlakk på toppen.

www.ifi.no