Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Den første fisketuren

Den trenger ikke være stor, den trenger ikke være laks eller ørret. Den må bare være ens egen fisk!

Å frelse de kommende generasjoner til et liv i fiskens tegn krever god tilrettelegging og helst mye fangst.. - Når får vi fisk pappa? Den biter jo ikke. Hvem har vel ikke hørt denne replikken når fisken uteblir og de små begynner å gå lei. Da gjelder det å ha noen triks på lur, og helst ha planlagt turen godt for å styre unna negative opplevelser. Selv om det å gå hjem igjen også kan være en en god løsning.

Mye fisk
Fiske er folkesport i Norge, og ivrige foreldre vil gjerne at nye generasjoner skal fatte interesse for det man selv driver med på fritiden. Men det kan ta år for den yngre garde lære seg å sette pris på en fisketur, og noen ganger er det bare slik at interesser ikke går i arv. Men en god krok skal tidlig krøkes, og dette gjelder så absolutt for fiskeinteressen, men vær også klar over at interesser kommer og går her i verden. Men nå til saken: Hvis det er den første fisketuren overhodet, sørg for å dra til et sted med mye fisk, gjerne et lite vann med mye bitevillig abbor eller en makrellstim. Og med vellykket filetering skal man ikke se bort fra at barna også ønsker å smake på en smørstekt liten filét etterpå.
Små kroker Ved sjøen er det fint å starte med et lite håndsnøre eller dupp fra brygga. Få tak i de minste kroker som er å oppdrive, gjerne pimpelkroker (brukes til isfiske), og bruk blåskjell eller snegle som agn. (Knus med en stein og tre kroken gjennom den harde delen.) Skal du fiske makrell bør du ha sildeagn eller en liten hekle, (pimpel er bra også her). Makrell er ofte en bænkers, som småsei og hvitting. Snakk gjerne med noen i sportsforretningen, det finnes mange nye dupper å få kjøpt, slilke som er farverike og lette å kaste med. Det kan også være en god ide å la barna trene på kasting på en gressplen på forhånd.

Lenge leve
Det kan være en god ide å ta med en gjennomsiktig plastbakke på brygga eller til tjernet. Da kan du holde fisken levende under hele turen, og for barna er det morsomt å studere fisken på nært hold. Det gjør også at du slipper å slå ihjel all fisk, og heller forkynne for de små at det man ikke skal spise bør man slippe tilbake. Pass deg for “ der er mamma og pappafisken” forklaringer, da kan du få problemer å få de til å spise fisken etterpå. En bakke er meget fint også om du vil spise fisken: Den holder seg nemlig blodfersk, selv om f.eks. makrell trenger ofte skifte av vann. Har du tilgang på is, ta med det i samme slengen, da holder den seg lenge levende i sommervarmen.

Din tid
En god regel: Skal du ta med de små på tur ikke regn med å få fisket selv. Se på deg selv som fiske-kelner og belag deg på å være hjelper. Det tar nemlig tid å gjøre klart, agne og gre ut bæck-læsj i snører og krok. På forhånd kan det være lurt å la de små øve litt med kastestanga i hagen - knyt på en liten treplugg (og sett hjelm på).
Barn elsker å kaste, prøve og “årne”. Er de modne for det kan det være lurt å kjøpe en enkel kastestang og skikkelige blangser, gjerne spinnere. Barn kan titt og ofte glemme å sveive inn, og fiskesluker koster penger. For å unngå at kroken skal sette seg fast i bunnen kan dupp og flue være fint å kaste med. Det fungerer stort sett på all slags fisk, som tar i overflaten (makrell, sei, ørret, abbor). Står fisken dypere kan man bruke bruke en dupp og en liten sluk eller spinner, og i små vann og fremfor alt med små barn er det overlegent, fordi en liten spinner som henger ca en meter under duppen er det umulig å få bunnapp med. Fisken bryr seg ikke om duppen, den blir som regel bare mer nyskjerrig. Ved abborfiske kan det være lurt å bytte flue eller spinner etter en viss tid, den har nemlig en slags kollektiv erfaring, som gjør at når man har dratt opp 5-6 stykker begynner resten å ane lunta og vil ikke ta. Da bytter du til en liten wobbler eller en annen spinner,
så er festen igang igjen.

Min første
 La for all del barna gjøre erfaringer og fiske selv. Du skal bruke din energi på veiledning og matlaging (ikke overdriv super-pappa rollen..) Mamma kan være hjemme, men gjerne gi far noen gode råd om tålmodighet og det å være positiv. Det er også smart å legge det opp som en “tur” med ryggsekk og matpakke. Havet er stort, og det finnes tusenvis av vann og mange lett tilgjengelige elver i Norge. Det viktigste er uansett på ha gode sjanser til å få fisk, og det pleier som regel å gå bra. Husk uansett å opptre forsiktig, særlig ved ferskvann, fisk kjenner godt tramping i bakken. Høy snakking derimot gjør ingenting. Vi bør lytte til psykologene om oppdragelse og hva man skal gjøre og si, og særlig når man sitter med et fuglerede av en backlash i fiskesnøret, mens barna maser om at man bør se å bli ferdig. Og når det står på som verst bør pappa tenke på en ting: Lite kommer opp mot gleden et barn utstråler når de viser fram sin første fangst.

Nå lurer iskald ørret under isen

Girl wearing insulating primaloft jacket ice fishing with mormyshka ----Jente med isolerende jakke i primaloft fisker p� isen med mormyshka

For mange er isfiske noe som hører solfylte vårdager til. Dersom du kjenner triksene kan du imidlertid sikre deg en ørretmiddag – selv i årets mørkeste måneder.

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

isfiske

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Nå er isfisket på sitt beste

Isfiske_etter_roye[1]

Isen er i ferd med å legge seg, og for noen har isfiskesesongen allerede startet. Tiden fra isen legger seg og fram til nyttår er ofte veldig bra hva isfiske angår, spesielt etter arter som abbor, sik, gjedde og røye.

En kulturarv på retur

grandfather and grandson fishing 1

Barndommens første fisketur med pappa, bestefar eller onkel. Husker du den godt, er du sannsynligvis en som fortsatt holder hobbyen i live. Men det blir stadig færre som bærer denne del av kulturarven videre.

10 feil for fluefiskeren

Jon_Eivind_fiskeguide_web_jpg_medium

Det er mange måter å lære på. Enten lese seg til kunnskap på andres erfaringer, eller lære på egen eksperimentering. Den siste er den tyngste måten å gjøre det på, men du husker av egne feil. Selv har jeg praktisert begge metodene. Jeg mistet seks av de første ti fluelaksene mine på grunn av dette. Da kona Brith begynte å fiske var jeg alltid til stede og veiledet henne. Hun berget alle ti...

Fiske etter sjøørret

Sjoorretfangst_web[1]

Sjøørretfisket i sjøen er mer populært enn noen gang, og flere og flere sportsfiskere jakter målrettet etter den med flue, sluk og wobbler. Sjøørreten lever hele livet sitt i sjøen og går opp i elvene for å gyte på høsten. Her følger noen tips om fiske etter sjøørret året rundt.

Fersk fangst på brygga

akvarium2_520x447

Dekorativt, praktisk, underholdende og lærerikt – å oppbevare fangsten i et saltvannsakvarium har mange fordeler.

Utvid fluefiskesesongen med Gjeddeflua

Gjeddeflua02_jpg_medium

En innbitt laksefisker kan ha ønsker om å fiske med flue både før og etter den ordinære sesongen. Jeg har enkelte år spent på meg skiene og fisket ørret fra iskanten i åpne bekker og vann ved påsketider. Dette var før vi begynte å fiske etter sjøørret i sjøen vår og høst. I Trøndelag har vi innslag av gjedde i enkelte vann, men det har ikke vært noen tradisjon og fiske etter den med flue.

Farvel til frosne fisketurer

isfiske

Tenk nedenfra og opp når du planlegger isfiske. Fryser du på føttene, hjelper det ikke om jakka er varm

Storsei fra Langesundsbukta

Sei1_jpg_medium

Yngve fra Elbe Nordmark og kompisene hans har hentet opp en del storsei i Langesundsbukta. Og han deler bilder og et par smakfulle retter med oss.

Storrøye på Laksefjordvidda

Storroye_jpg_medium

Vidar Olsen har fisket store røyer og ørreter på stang på Laksefjordvidda. Og han deler gjerne opplevelsene med oss.

Barduelva leverte varene i 2007

Bardu2_jpg_medium

Fisken var ca 50 meter ute nå og 20 meter backing til bare rant ut av snella, jeg måtte ta beina fatt og følge etter, deler av elva har mudderbunn så dette var god trening. Føltes nesten som en laks hadde tatt flua, ja slik føltes det, men det var en stoooor ørret, den måtte være stor med det utraset, spant det oppe i toppen min...

Provoser laksen!

11190BYB-_skrekk_og_gru_jpg_medium

Du bør merke deg mønsteret til Black, yellow, blue, - for dette er ei flue jeg virkelig har hatt suksess med under laksefiske. Det er ikke bløff når jeg skriver det, og mange synes sikkert det er rart at jeg offentliggjør denne, ...men det kan jeg jo selv avgjøre når jeg selv har laget den...

Harrfiske i særklasse

2005_06_10_117_jpg_medium

Femundsmarka står for de fleste turinteresserte nordmenn som erkeeksemplet på villmarka. Mot øst fortsetter furuskogen inn i Sverige. Vi dro en tur til nabolandet for å prøve harren i Rogenområdet.

Ekker og L-Ekker

Ekker_web[1]

Team Elbe Normark medlem Jon Eivind Schefte viser oss hvordan vi binder et par av hans gode laksefluer.

Havabbor: Oppdatering 2007

Havabbor01_web[1]

* Gytende havabbor fisket i indre Oslofjord * Flere merkete fisk gjenfanget * Store fremskritt i publisering og databearbeidelse

Slik sjekker du fersk fisk

1168592937

Mange vet ikke helt hva de skal se etter når de skal vurdere om fisken er fersk. Du kan trøste deg med at du ikke et mikrobiologisk laboratorium for å gjøre en slik vurdering – bare følg disse enkle sjekkpunktene.

De tre fasene

1_Kopi_av_IMG_4399[1]

Det sies at en sportsfisker går gjennom to til tre faser i sitt sportsfiskerliv.

Unngå bedervet fisk

1078736830

Hvordan oppbevare fisk hjemme? Her får du tips og råd om hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i fisk.

På tide å hente juletorsken

Juletorsk[1]

Mange av oss har i dagene før jul som tradisjon å roe litt ned i julehandelen for å fiske juletorsk. Det meldes nå om godt torskefiske fra land over store deler av landet. Ikke er det så kaldt ute heller, så de fleste bør tåle et par timer ved sjøkanten.

Dårlig vær - hva gjør vel det?

Utstyret_monteres_web[1]

Sist søndag hadde Brith og jeg bestemt oss for at nå skulle vi teste en ny fiskeplass. Vi hadde samlet inn en del informasjon gjennom fiskersiden.no og norgeibilder.no. Valget ble kaia på Storsand camping i Malvik.

En fluefiskers bekjennelser...

Rapala_fikset_middag

Jeg sniker meg ned til den sivkransede bredden og kikker ned i elva. Dybden varierer fra noen få desimeter til et par meter, og strømmen er mye sterkere enn det ser ut til på avstand. I det krystallklare vannet ser man rett til bunns, og jeg kan ikke unngå å merke en skygge som piler unna. For å sjekke at det ikke bare var en enslig røye tar jeg en titt i neste kulp også. Pulsen raser i vei når jeg ser en hel stim med sjørøyer i den dype kulpen. Det er minst ti av de, og alle er garantert over kiloen.

Kveite på Wildeye Giant Jigging Shad fra Storm

Kveite20kiloTroms[1]

Turen til Vannøya var en real opptur for Cato Bekkevold. Bevæpnet med Giant Jigging Shad fra Storm i et utvalg størrelser og farger kjørte han stort sett utelukkende med dette og siktet kun på kveite, etter vinn eller forsvinn-prinsippet.

Fiske i Finnmark

Søndag 16 juni satte Jon, Mattis og artikkelforfatteren seg på flyet fra Trondheim til Lakselv for å oppleve fisket i Finnmark.

Bardu elva 2006

Med kofferten full av fiskeutstyr og sommerfugler i magen, reiste Harald Larsen opp til Bardu elva i Troms for å prøve lykken. Som førstereis gutt til Bardu var spenningen stor om hva som ventet meg der oppe i Nord. Jeg hadde lest litt i fiskeblader om den idylliske elva med den flotte naturen med høye fjell rundt på alle kanter.

Enklere fiske med multifilament

Det hele startet for nesten 20 år siden. En helt ny type fiskesene kom til landet, og ingen trodde at egenskapene til denne senen virkelig kunne stemme. Snøret var ikke gjennomsiktig og bestod av flere tråder (multifilament) som var flettet i sammen. Styrken var over det dobbelte av hva sportsfiskere var vant til og kostet dertil.

Slik fisker du sjøørret

Her er en artikkel fra Sølvkroken om sjøørretfiske

Råd og tips om fiske i elv

Å fiske i elv kan by på mange utfordringer. Lær grunnprinsippene for fisking i rennende vann.

Med Figen i Trysilelva

Hva er den største ørreten du har fått på tørrflue? Spørsmålet jeg hater å få og som alle elsker å stille. Det er flere grunner til å hate dette spørsmålet.

Brukerveiledning til røykovn

Her kommer en liten artikkel for deg som vil prøve å røyke fisk på hytta

Tørrfluefiske

Her er en artikkel fra bladet Friluftsliv om tørrfluefiske.

Fluefisketips for nybegynnere

Her er en artikkel fra Sølvkroken om Fluefiske.