Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Storsei fra Langesundsbukta

Yngve fra Elbe Nordmark og kompisene hans har hentet opp en del storsei i Langesundsbukta. Og han deler bilder og et par smakfulle retter med oss.
Gutta fikk mye sei i Langsundsbukta.
Foto: Yngve Sverkholt
Humøret er på topp når storeseien biter. Foto: Yngve Sverkholt
Sei på Benthos Speed Jig fra Williamson. Foto: Yngve Sverkholt
Bruk de grønnsakene du liker når du skal wokke sei. Foto: Yngve Sverkholt
La seien hvile en stund i marinaden.
Foto: Yngve Sverkholt
Wokket sei med urter. Resultatet er en smaksopplevelse. Foto: Yngve Sverkholt
Foliestekt sei på glør. Foto: Yngve Sverkholt
Vi gikk ut fra brygga i Langesund med båten Jera og skipper Per Grevstad. Været var flott, men det hadde blåst en del de siste dagene så det var en del tungsjø. Vi prøvde på noen topper på ca 30 meter før vi fant noen skrenter på 70-80 meters dyp. Der traff vi seien hjemme og det ble masse stor sei om bord i båten. Jeg fisket med en Beastmaster 20-30 lb stang og TLD 20 snelle med Rapala Titanium Braid line 0,35 mm. Tackelet som ble brukt var helt standard med to opphengere, WMC gummimark blå og grønn, og en 400 grams Benthos speedjigg farge CH.

Senere på kvelden, etter at fisken var gjordt opp, serverte jeg sei til middag. Her er to av seioppskriftene mine:

WOKKET SEI MED URTER
Fileter seien og fjern det meste av beina. Skjær fisken opp i passe stykker. Hell litt rapsolje på og krydre fisken med salt og pepper, og la den hvile litt for å trekke til seg smak. I mens skjærer du opp grønnsakene, som for eksempel, sopp, paprika, brokkoli, løk og urter av typen timian, rosmarin og sitron basilikum.
Start med å frese løken og soppen i panna, deretter resten av det grønne et par-tre minutter før du har i fisken og urtene. La fisken bli igjennomstekt og grønnsakene litt sprø. Serveres med nykokte poteter og en god holandaise saus.

FOLIESTEKT SEI PÅ GLØR
Bruk skinn og benfri seifilet. Lag porsjonspakker av seistykkene med vårløk, paprika, store reker eller scampi, samt litt timian og salt og pepper. Pakk dette inn i folie og litt godt smør.
Stek dette på glørne i ca 15 min, snu etter halve tiden. Server dette sammen med kokte poteter og/eller en god salat og brød.

God apetitt!

Nå lurer iskald ørret under isen

Girl wearing insulating primaloft jacket ice fishing with mormyshka ----Jente med isolerende jakke i primaloft fisker p� isen med mormyshka

For mange er isfiske noe som hører solfylte vårdager til. Dersom du kjenner triksene kan du imidlertid sikre deg en ørretmiddag – selv i årets mørkeste måneder.

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

isfiske

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Nå er isfisket på sitt beste

Isfiske_etter_roye[1]

Isen er i ferd med å legge seg, og for noen har isfiskesesongen allerede startet. Tiden fra isen legger seg og fram til nyttår er ofte veldig bra hva isfiske angår, spesielt etter arter som abbor, sik, gjedde og røye.

En kulturarv på retur

grandfather and grandson fishing 1

Barndommens første fisketur med pappa, bestefar eller onkel. Husker du den godt, er du sannsynligvis en som fortsatt holder hobbyen i live. Men det blir stadig færre som bærer denne del av kulturarven videre.

10 feil for fluefiskeren

Jon_Eivind_fiskeguide_web_jpg_medium

Det er mange måter å lære på. Enten lese seg til kunnskap på andres erfaringer, eller lære på egen eksperimentering. Den siste er den tyngste måten å gjøre det på, men du husker av egne feil. Selv har jeg praktisert begge metodene. Jeg mistet seks av de første ti fluelaksene mine på grunn av dette. Da kona Brith begynte å fiske var jeg alltid til stede og veiledet henne. Hun berget alle ti...

Sjekk skjellene før du nyter smaken

blåskjell_foto_Joy Prescott_300x199

Sommertid er sjømattid, og for kystferierende er det populært å sanke skjell og lyse etter krabber til eget konsum. Men både skjellene og krabbene kan periodevis være giftige, og det kan lønne seg å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel før man setter til livs en stor porsjon selvfanget skjell eller skalldyr.

Verdens beste lunsjviner til langhelgen

Det kan lyde litt vel dristig, men det er de lokale vinbøndene i Alsace som selv påstår at de produserer verdens beste lunsj-viner. Hos de fleste av oss kan en strofe fra en melodi eller en bestemt duft vekke minner om tidligere opplevelser.

Fiske etter sjøørret

Sjoorretfangst_web[1]

Sjøørretfisket i sjøen er mer populært enn noen gang, og flere og flere sportsfiskere jakter målrettet etter den med flue, sluk og wobbler. Sjøørreten lever hele livet sitt i sjøen og går opp i elvene for å gyte på høsten. Her følger noen tips om fiske etter sjøørret året rundt.

Prøv disse på hytta i høst

rypebryst_468

Arne Brimi viser deg 2 kjappe retter. En suppe og en rett med rype.

Høst er høytid for mat

Høst er høytid for matelskere. Nå er naturen rikest på råvarer.

Sopp og soppkontroller

1157700855_29

Sopp er fiber- og proteinrik kost, inneholder lite fett og gir en stor smaksopplevelse og dermed et velsmakende måltid. Man skal ikke spise sopp som man ikke er sikker på.

Gode råd for plukking og tilbereding av sopp

Det meldes om mye sopp mange steder i landet denne høsten. Her kan du få gode råd om plukking og tilberedning av sopp.

Ild og kjøtt blir til mat

Grilling er en fantastisk tilberednings- teknikk som stammer helt fra våre forfedre som huleboere: ved + ild + kjøtt = middag!

Mat i sommervarmen

grillpølser_300dpi_foto_Liza McCorkle_300x201

Varme, lyse sommerkvelder innbyr til grilling og middager under parasollen. Men det er ikke bare vi mennesker som trives i godvær, det gjør også bakterier. Sommervarme krever derfor at vi er ekstra nøye med håndtering av mat. Her får du tipsene for å unngå å bli matforgiftet i sommer.

Fersk fangst på brygga

akvarium2_520x447

Dekorativt, praktisk, underholdende og lærerikt – å oppbevare fangsten i et saltvannsakvarium har mange fordeler.

Grillsesongen er i gang!

sausage; object on a white background

Sommeren har meldt sin ankomst og mange har hentet fram grillen og startet grillsesongen. Griller man med kull, må man ha tålmodighet nok til å vente til grillen er klar for at måltidet skal bli vellykket. For å oppnå at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm må kullet være rødglødende og ha fått en grå overflate.

Utvid fluefiskesesongen med Gjeddeflua

Gjeddeflua02_jpg_medium

En innbitt laksefisker kan ha ønsker om å fiske med flue både før og etter den ordinære sesongen. Jeg har enkelte år spent på meg skiene og fisket ørret fra iskanten i åpne bekker og vann ved påsketider. Dette var før vi begynte å fiske etter sjøørret i sjøen vår og høst. I Trøndelag har vi innslag av gjedde i enkelte vann, men det har ikke vært noen tradisjon og fiske etter den med flue.

Farvel til frosne fisketurer

isfiske

Tenk nedenfra og opp når du planlegger isfiske. Fryser du på føttene, hjelper det ikke om jakka er varm

Arnes ribbe er spekket med tid

Arne Brimi_500

Bruk fersk ribbe og heller ei som er litt for feit enn litt for mager. Ikke alle ribber er ribbe. Kjærlighet og modning bør prege forberedelse og tilberedning.

Rakefisk til begjær og besvær

1070285586_72

Tiden før jul er høysesong for den særnorske rakefisken. Spesielle forhold knyttet til produksjon, lagring og tilberedning gjør at rakefisk er en vare med høyere risiko enn de fleste andre matvarer.

Den første fisketuren

1_98x250

Den trenger ikke være stor, den trenger ikke være laks eller ørret. Den må bare være ens egen fisk!

Storrøye på Laksefjordvidda

Storroye_jpg_medium

Vidar Olsen har fisket store røyer og ørreter på stang på Laksefjordvidda. Og han deler gjerne opplevelsene med oss.

Barduelva leverte varene i 2007

Bardu2_jpg_medium

Fisken var ca 50 meter ute nå og 20 meter backing til bare rant ut av snella, jeg måtte ta beina fatt og følge etter, deler av elva har mudderbunn så dette var god trening. Føltes nesten som en laks hadde tatt flua, ja slik føltes det, men det var en stoooor ørret, den måtte være stor med det utraset, spant det oppe i toppen min...

Provoser laksen!

11190BYB-_skrekk_og_gru_jpg_medium

Du bør merke deg mønsteret til Black, yellow, blue, - for dette er ei flue jeg virkelig har hatt suksess med under laksefiske. Det er ikke bløff når jeg skriver det, og mange synes sikkert det er rart at jeg offentliggjør denne, ...men det kan jeg jo selv avgjøre når jeg selv har laget den...

Harrfiske i særklasse

2005_06_10_117_jpg_medium

Femundsmarka står for de fleste turinteresserte nordmenn som erkeeksemplet på villmarka. Mot øst fortsetter furuskogen inn i Sverige. Vi dro en tur til nabolandet for å prøve harren i Rogenområdet.

Grill skånsomt

1087207155

Unngå å grille over åpne flammer. Grill ved lavere temperatur over lengre tid. Plasser maten lenger vekk fra grillkullet. Unngå at fett fra grillmaten drypper ned i grillen. Følger du disse rådene reduseres dannelsen av helseskadelige stoffer ved grilling. Det viser en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Ekker og L-Ekker

Ekker_web[1]

Team Elbe Normark medlem Jon Eivind Schefte viser oss hvordan vi binder et par av hans gode laksefluer.

Kystbua med røkeri for amatører

Bradley Digital 4 open_200x178

Kystbua tilbyr en rekke produkter rundt fiske, grilling og røking av mat. Med den nye røykeovnen trenger du ingen kunnskaper om røking av fisk eller kjøtt for å sette i gang.

Gode tips til påsketuren

1175152307

En saftig, søt appelsin i solveggen er for mange en forutsetning for gode påskeopplevelser. Her er flere tips til hva du kan putte i sekken på påsketuren.

Havabbor: Oppdatering 2007

Havabbor01_web[1]

* Gytende havabbor fisket i indre Oslofjord * Flere merkete fisk gjenfanget * Store fremskritt i publisering og databearbeidelse

Slik sjekker du fersk fisk

1168592937

Mange vet ikke helt hva de skal se etter når de skal vurdere om fisken er fersk. Du kan trøste deg med at du ikke et mikrobiologisk laboratorium for å gjøre en slik vurdering – bare følg disse enkle sjekkpunktene.

De tre fasene

1_Kopi_av_IMG_4399[1]

Det sies at en sportsfisker går gjennom to til tre faser i sitt sportsfiskerliv.

Unngå bedervet fisk

1078736830

Hvordan oppbevare fisk hjemme? Her får du tips og råd om hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i fisk.

På tide å hente juletorsken

Juletorsk[1]

Mange av oss har i dagene før jul som tradisjon å roe litt ned i julehandelen for å fiske juletorsk. Det meldes nå om godt torskefiske fra land over store deler av landet. Ikke er det så kaldt ute heller, så de fleste bør tåle et par timer ved sjøkanten.

Dårlig vær - hva gjør vel det?

Utstyret_monteres_web[1]

Sist søndag hadde Brith og jeg bestemt oss for at nå skulle vi teste en ny fiskeplass. Vi hadde samlet inn en del informasjon gjennom fiskersiden.no og norgeibilder.no. Valget ble kaia på Storsand camping i Malvik.

En fluefiskers bekjennelser...

Rapala_fikset_middag

Jeg sniker meg ned til den sivkransede bredden og kikker ned i elva. Dybden varierer fra noen få desimeter til et par meter, og strømmen er mye sterkere enn det ser ut til på avstand. I det krystallklare vannet ser man rett til bunns, og jeg kan ikke unngå å merke en skygge som piler unna. For å sjekke at det ikke bare var en enslig røye tar jeg en titt i neste kulp også. Pulsen raser i vei når jeg ser en hel stim med sjørøyer i den dype kulpen. Det er minst ti av de, og alle er garantert over kiloen.

Rakfisk fra Valdres

1162546929

”Rakfisk fra Valdres” er godkjend under merkeordninga Beskytta nemningar

Kveite på Wildeye Giant Jigging Shad fra Storm

Kveite20kiloTroms[1]

Turen til Vannøya var en real opptur for Cato Bekkevold. Bevæpnet med Giant Jigging Shad fra Storm i et utvalg størrelser og farger kjørte han stort sett utelukkende med dette og siktet kun på kveite, etter vinn eller forsvinn-prinsippet.

Unngå bedervet kjøtt

1087979743

Hvordan oppbevare kjøtt hjemme? Her får du oppskriften på hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i kjøtt.

Hva kan du om fisk og sjømat?

1149754511

Nordmenn spiser mye fisk. Eller gjør vi egentlig det? Og hvor mye kan hver enkelt om en av Norges største eksportartikler? Test din kunnskap om fisk og sjømat her. Testen passer for de fleste aldersgrupper.

God hygiene gir godt elgkjøtt

25. september starter elgjakten mange steder i landet. I løpet av jaktperioden vil 35. - 40.000 dyr forhåpentligvis ende opp som delikatesser på middagsbordet. Hvor delikat og godt kjøttet blir avhenger blant annet av hvor elgen blir truffet av skuddet, håndtering av slaktet, transport- og lagringsforhold.

Fiske i Finnmark

Søndag 16 juni satte Jon, Mattis og artikkelforfatteren seg på flyet fra Trondheim til Lakselv for å oppleve fisket i Finnmark.

Rødskrubb må varmebehandles godt

Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Det er blant annet dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet Rødskrubb (Leccinum versipelle).

Bardu elva 2006

Med kofferten full av fiskeutstyr og sommerfugler i magen, reiste Harald Larsen opp til Bardu elva i Troms for å prøve lykken. Som førstereis gutt til Bardu var spenningen stor om hva som ventet meg der oppe i Nord. Jeg hadde lest litt i fiskeblader om den idylliske elva med den flotte naturen med høye fjell rundt på alle kanter.

Soppkontroll

Både Mattilsynet og Norges sopp- og nyttevekstforbund tilbyr soppkontrollar av kvalifiserte soppsakkunnige. Soppkontrollar blir ofte annonserte i lokalpresse.

Ville bær – sunt og gratis

Mange steder bugner skog og mark av ville bær som krekling, blåbær, tyttebær og molte. Plukk med deg i bøtter og spann. Ville bær ligger nemlig langt over frukt og grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter.

På knærne etter kreps

Krepsesesongen startet 6. august. Krepsefiske er spennende, enkelt og egner seg for alle.

Enklere fiske med multifilament

Det hele startet for nesten 20 år siden. En helt ny type fiskesene kom til landet, og ingen trodde at egenskapene til denne senen virkelig kunne stemme. Snøret var ikke gjennomsiktig og bestod av flere tråder (multifilament) som var flettet i sammen. Styrken var over det dobbelte av hva sportsfiskere var vant til og kostet dertil.

Slik fisker du sjøørret

Her er en artikkel fra Sølvkroken om sjøørretfiske

Råd og tips om fiske i elv

Å fiske i elv kan by på mange utfordringer. Lær grunnprinsippene for fisking i rennende vann.

Jordbær er godt - og sunt!

Vi har lang tradisjon for stort forbruk av jordbær her i landet. Medan folk i mange andre land helst nyttar jordbær som pynt på kaker og ulike dessertar, fyller vi jordbæra i tallerkar, strør på litt sukker og har på mjølk eller fløyte. Her i landet fell jordbærsesongen saman med ferietida, og mange spanderer difor på seg litt ekstra godt. I tillegg til å smaka godt, er jordbæra rike på positive innhaldsstoff.

Med Figen i Trysilelva

Hva er den største ørreten du har fått på tørrflue? Spørsmålet jeg hater å få og som alle elsker å stille. Det er flere grunner til å hate dette spørsmålet.

Næringsstoffer i fisk og annen sjømat

Fisk og annen sjømat har et høyt innhold av mange næringsstoffer, og er en god kilde for både proteiner, flerumettede marine n-3-fettsyrene, vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Her kan du lese mer om de ulike næringsstoffene.

Brukerveiledning til røykovn

Her kommer en liten artikkel for deg som vil prøve å røyke fisk på hytta

Tørrfluefiske

Her er en artikkel fra bladet Friluftsliv om tørrfluefiske.

Fluefisketips for nybegynnere

Her er en artikkel fra Sølvkroken om Fluefiske.

Ikke bare grill-hygienen som er viktig

Grillsesongen er i gang igjen. Hygienerådene har vi gitt tidligere. Men det er flere ting grill-fanatikerne bør passe på: Det kan dannes mange ulike helseskadelige stoffer i maten når den utsettes for sterk varme som under grilling. Hvilke stoffer som dannes avhenger av type mat og på hvilken måte den grilles.

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.