Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ta vare på tregulvet

I sommerperioden stresser vi med at terrassegulvet må få behandling i form av olje eller beis. Nå er sommeren forbi, og kanskje er det på tide å gi gulvet inne litt oppmerksomhet? Med et par strøk lakk kan du gi gulvet ny glød og beskyttelse.

Enten gulvet er ubehandlet eller tidligere har blitt påført olje eller beis, kan det ha godt av behandling. Foruten at gulvets utseende blir fornyet, holder gulvet seg pent lengre og blir mer motstandsdyktig mot flekker og merker. 

Herdins Gulv Lack er en vannbasert gulvlakk som er egnet både til parkett- og andre tregulv. Produktet kommer både i halvblank og halvmatt, og enten gulvene er tidligere lakkert, oljet med Herdins oljebeis, eller er ubehandlet, kan lakken benyttes. Den kommer i en praktisk plastkanne på enten en eller tre liter, og er derfor enkel både å åpne opp og igjen, og å frakte med seg.

Rett påføring gir best resultat  

Begynn alltid med å vaske og slipe gulvet lett, for å bedre heftevnen. Husk å støvsuge bort alt støv før produktet påføres. Når gulvet er tørt og støvfritt kan gulvlakken påføres ved hjelp av lakksparkel, rull eller pensel. Lakken bør påføres to ganger og tørke minst fire timer mellom strøkene. Mellom strøkene bør også gulvet pusses lett med et fint sandpapir, gjerne med korning rundt 180.

Siden produktet er vannbasert, og dermed mildere både mot deg selv og miljøet, må du imidlertid være oppmerksom på at påføringen bør skje på en litt annen måte enn med vanlig lakk. Fordi de vanntynnbare produktene tørker raskere enn løsemiddelbaserte, blir man nødt til å jobbe raskere og med mindre områder om gangen. Resultatet blir imidlertid like pent og slitesterkt som ved tradisjonell lakk.

www.ifi.no

Ikke alle har vintervei til hytta: Huskeliste når hytta skal stenges for sesongen

Vinterlukking

Ikke alle har vintervei til hytta. Og da er tida inne for å lukke for vinteren. Her finner du viktige råd og tips. Følger du disse vil du finne hytta i like god stand når snøen smelter og en ny sesong starter.

En maletabbe i høst kan koste deg skjorta

Maling - om høsten 1 (bredde)

Å male huset i ustabilt høstvær kan koste deg dyrt. I verste fall kan du få fuktskader og må bytte ut hele kledningen. Her er tipsene som kan spare deg for tusenlapper.

Lei av trehvitt? Slik kan hytta se ut med velvalgte farger og et par strøk

KvistogSperre_tcm21-40251

En bølge av hytteoverdragelser fra mor og far til familiens unge medlemmer finner sted i disse dager. Ikke sjelden bærer hytta fra 1960- eller 1970-tallet preg av den tids utbredte sans for det ubehandlede: Vegger og tak skulle være trehvite, møbler og interiør likeså. Men se her hva farge- og interiøreksperter kan trylle fram av forvandling!

Vil du pusse opp peisen?

malepeisetter_630

Hvis du ikke er fornøyd med peisen din, er det ikke sikkert du behøver å bytte den ut.

Total forvandling for trappa

Insp208_trapp041_468

Mange sliter med mørke, gulnede furutrapper som stjeler lys og tar uønsket oppmerksomhet.

Få velger miljømerket maling

1_468

Kun to av ti nordmenn velger bevisst miljømerket maling, går det frem av en undersøkelse utført av InFact tidligere i år.

Fra mareritt til drøm

FFV Brannfjellveien

Fagrådet for våtrom (FFV) gir deg oppskriften som fjerner insekter, fukt og råte fra badet.

Trygg oppussing for alle

Picture 5224

Maling for allergikere, barn og gravide? Tja, skeptisk? Det behøver du ikke være.

Er høstvær malevær?

5804307_468

Sommeren var over før vi visste ordet av det, og nå er det plutselig høst. Ble du ikke ferdig med malearbeidet og beisingen mens det fortsatt var finvær? Det er ikke nødvendigvis for sent!

Vask hagemøblene før vinteren

Den varme årstiden går mot slutten, og det er snart på tide å sette hagemøblene i dvale for vinteren. Men før de plasseres i boden er et lurt å gi dem en skikkelig vask!

Skal du leie håndverker?

ForbildEkebergoglars-0016

Går du med planer om å pusse opp eller bygge på huset? Hvis du er grundig med å velge riktig håndverker og lager en god kontrakt, er sjansen for en smertefri oppussingsprosess vesentlig høyere.

Beis inn mot vinter

hytteavisen høst07

Det er høst, bygget er nesten ferdig og kvikksølvet kryper nedover. Er det for sent å behandle treverket eller er det bare å beise på?

Skrap vinduene fri for maling

Unspecified

Å søle maling på vinduene når huset males er kjedelig, men ikke verdens undergang. Ved hjelp av riktig verktøy og fremgangsmåte kan du raskt og enkelt fjerne malingen, uten å skade vindusglasset.

Trykkimpregnert treverk

terrassevask3105-0006-1

- ikke vent for lenge med behandling. Alt trykkimpregnert treverk må være tørt før man kan behandle det. Før betydde dette at man måtte vente et år før man kunne påføre maling eller olje, men slik er det ikke lenger.

Trender med åpen himling

4

Strekk sommerhalvåret i begge ender med et godt uterom. Ta høyde og bredde både for personlig meditasjon og gode venners lag.

Gulv ute - tenk som inne!

Sigurdlysakeretter-0135_550x279

Mulighetene er mange og vi lider valgets kvaler når terrassen eller balkonggulvet skal fornyes: tre, skifer, fliser, betong eller stein. Form og farge skal vi også ta stilling til. - Tenk på samme måte som når du setter sammen farger og materialer inne, lyder det ”enkle” rådet fra hagedesigner Yvonne Dengin.

Maling som gulner

fetsundtak1stort

Er du plaget med at den hvite interiørmalingen blir gul, har du kanskje valgt feil type maling. Det finnes noen malinger som gulner mer enn andre.

Transparente toner i år

1_500x443

Harmoni med naturen, tett opp mot farvene på stein og skigard, tjære og enerbær, er den nye beistrenden.

Fordeler med vann

flugger_beis

Det er mange fordeler ved vanntynnbare malingsprodukter - både for maleren og miljøet.

Valg av utvendig hyttefarge: Best uten behandling?

1_250x182

Utvalget innen beis, maling og andre produkter til behandling av trevirke øker. Men det trenger ikke å bety at du behøver å være dristig i fargevalget. - Velger du å la treverket stå ubehandlet får du en naturlig farge samtidig som du får en hytte som krever mindre vedlikehold, sier arkitekt og forfatter Kim Skaara fra Skaara Arkitekter AS.

Gi glød til gulvet

3_300x275

Tramp grus ned i ditt nye hyttegulv, eller stikk hull med syl i et allerede slitt gulv. Det kan virke både meningsløst og brutalt, men resultatet kan bli spennende, fargerikt og helt unikt!

Stopp soppen

svertesopp

Den milde norske vinteren skaper utfordringer - ikke bare for skientusiaster, men også for huseiere. Svertesoppen trives langs norske husvegger i det varme vinterværet.

Maling for travle mennesker

Jotun_HytteLandsted2007

Drømmer du om å fornye stua? Eller kanskje det er barnerommet som trenger noen nye strøk maling? Nå finnes det maling som tørker så raskt at du slipper å bruke ferien på maling

Fjern støvet før du maler!

Grovklut1

Resultatet av oppussingen vi har gjort hjemme blir ikke alltid vellykket. Mye av årsaken skyldes dårlig rengjøring før malingen påføres.

Kan jeg male gulvflisene?

malefliserforstestrok

Går det an å male terracotta gulvfliser? Jeg er så fryktelig lei fargen på det flislagte gulvet mitt!

Kan jeg male peisen hvit?

malepeisetter22

Jeg har en gammel peis i rød teglstein og malt mur som er skitten på grunn av sot, i tillegg til at malingen har gulnet. Nå ønsker jeg å male alt hvitt, men er usikker på om dette er mulig?

Husk å sjekke batch-nummeret

Batchnr-0017w

Det er fryktelig kjedelig å tilbringe timer med å legge tapet, fliser eller gulvbelegg hvis du, når du endelig er ferdig, oppdager at her er det jo store nyanseforskjeller i fargene. Sett deg inn i hva et batch-nummer betyr, så slipper du å oppleve dette!

Klimaendringer skader huset ditt

Jotun-TerjeRingdal

Klimaendringene skaper hodebry for norske huseierne. Nå må vedlikeholdsarbeidet settes i system for at huset ikke skal bli ødelagt av sopp og råte, sier malingsekspertene.

Viktig med riktig vedlikehold

Hytte Sjø II Jaeger 2007 002_200x267

Vedlikeholder du hytta på best mulig måte vil du også få mye glede av den. Med godt arbeid og riktig systembehandling har du forsikret deg ti år framover i tid.

Fuge sprekker i tregulv

insp204_gulvsliping1

Jeg har flyttet inn i en leilighet fra 1924 med et flott originalt gulv av lutet furu. Problemet er at det er ganske store sprekker mellom gulvplankene, fra noen mm og opp til over en cm. Jeg har tenkt til å lysne gulvet, og lurer derfor på om det går an å fuge disse sprekkene? Og i så fall hvordan?

Test fargen før du maler!

Oppstroksprove-0047

Fargen du ser i fargekartet kommer ikke til å se lik ut på stueveggen din! Tester du fargen før du maler, slipper du å ergre deg over feil nyanse i etterkant.

Støvfri sliping

Slipepad_propploser-0017

Støv fra sliping er noe herk! Det er et strev å vaske bort, og det irriterer i nesen. Men nå skal det være mulig å slipe manuelt nærmest uten å få et eneste støvfnugg utenfor støvsugeren.

Effektiv malingfjerner

Speedheater1

Å fjerne lag med ulike malingstrøk kan for hånd være en tung jobb. Et alternativ er å fjerne malingen ved hjelp av varme.

Male mur

Mur3FM4

I Norge har vi tradisjonelt sett bygget mye i tre, men det finnes også mange murhus rundt om i landet. For å kunne velge riktig maling til mur, er det viktig å vite nøyaktig hva underlaget består av.

Årets nyheter på keramisk flis

ths06Hoganas_6

De som er innovative blir alltid etterapet. I en verden av keramiske fliser er det intet unntak, som igjen betyr at de siste trender raskt kommer på bred front. Ceraie i Bologna er verdens største messe på keramisk flis.

Finn det originale gulvet

insp204_gulvsliping1_110x91

I en gammel leilighet kan det under flere lag gulvbelegg og papp skjule seg flotte, gamle trebord. Det kan være strevet verd å få det originale treverket frem i lyset.

Grønn forvirring

Mange er i tvil om behandling av trykkimpregnerte materialer. Hva betyr det egentlig at treverket er trykkimpregnert? Og hvor lenge må vi vente før vi behandler?

Få huset ferdigmalt til vinteren

Er ikke huset ferdigmalt for høsten? Fortvil ikke, du kan fortsatt male. Men det er visse forhold du bør tenke på når du maler på denne årstiden.

Peisen slår sprekker

Slår peisen sprekker? Det finnes to former for slike sprekker – men desverre er bare den ene typen er mulig å rette opp.

Maling av ny peis

Behandler du den riktig fra starten av, vil peisen både se pen ut og skape varme og hygge i mange år fremover

Beis på lakkert panel

Den lakkerte panelveggen har gulnet med årene, og du ønsker en lysere nyanse. Kan panelbeis påføres direkte over panellakken?

Verst vannskader i ferien

Hvert døgn skades to hundre norske boliger av vannlekkasjer. Konsekvensene av vannskader er størst i sommerferien, når boligen står lenge uten tilsyn og når været gjør sitt til at muggsoppen gror. Spesielt ille er vannskader i boliger bygget av tre.

Vinduene stjeler ofte mye av den dyre varmen

Hvor ofte har du ikke kjent det på kroppen: Til tross for at huset både er tett og godt isolert - en kald, snikende følelse av trekk på bena i et ellers varmt rom. Som oftest ligger forklaringen i vinduene og fenomenet som kalles "kaldras".

Mål fuktigheten

Vi blir alltid fortalt at treverket må være tørt før behandling. Men hvordan vet vi at panelveggen eller terrassebordene er tørre nok? Bruk en fuktmåler!

Slipp fargene fra stranden inn

Det er mer enn fiskegarn og marineblått som kan gi hytta en frisk og sommerlig stil. På Hvaler ble en 70-tallshytte til en lekker og luftig sommerresidens. Interiørkonsulenten fant frem fargene fra havet og fjæra.

Fasader og dører

Det er en kjensgjerning at slitte, litt trist husfasader blir helt annerledes når de står der nymalt - enten det er et fargeskifte eller ikke.

Kan man lage trapper av skifer?

Ja, og for inngangstrapp til hus har man to muligheter. Enten bygge trappen av tørrmur-skifer eller støpe fundament i betong eller Leca og kle med plater av skifer.

Velg riktig glass!

Til tross for den viktige rollen glass i vinduer spiller for vårt daglige liv og som gir oss lys og utsyn, er de egenskaper glasset har i liten grad kjent av den vanlige forbruker. Vi skal derfor gi en enkel innføring innenfor områdene.

Hva du bør vite om glass!

Glass er på mange måter et unikt materiale, både med tanke på holdbarhet, lave vedlikeholds-kostnader, og de mange ekstrafunksjoner som kan integreres i moderne glass. Derfor er det viktig at man håndterer glassene på en riktig måte slik at man unngår å utsette dem for skade. Her kommer noen tips som kan være nyttig å vite om håndtering av glass.

Gi terrassen en make-over

Sommeren er tiden for uteliv, og mange trekker ut på terrassen. Men har den blitt grå eller sliten er det på tide med en real vask. Eller kanskje et strøk olje eller beis?