Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lei av trehvitt? Slik kan hytta se ut med velvalgte farger og et par strøk

En bølge av hytteoverdragelser fra mor og far til familiens unge medlemmer finner sted i disse dager. Ikke sjelden bærer hytta fra 1960- eller 1970-tallet preg av den tids utbredte sans for det ubehandlede: Vegger og tak skulle være trehvite, møbler og interiør likeså. Men se her hva farge- og interiøreksperter kan trylle fram av forvandling!

Article image
Stua før forvandlingen: Sjarmerende, men panelet gulnet og mørkt.

Trenger ikke koste skjorta

Utfordringen ligner den svært mange familier står overfor, kanskje spesielt i forbindelse med at familiens yngre overtar foreldrenes feriested og ønsker å sette sitt eget preg på fritidsboligen.

Jobben trenger ikke koste skjorta, verken i penger eller tidsbruk.

- Forvandlingen ble gjort på under en uke. Ingen ombygginger eller store inngrep ble gjort, bedyrer Klæboe. Vegger, tak og listverk samt kjøkken ble behandlet med Jotun Kvist- og Sperregrunning og LADY Supreme Finish. Deretter ble hytta innredet smaklig med møbler fra Home & Cottage. Mange av oss elsker nettopp denne rustikke og avslappende følelsen disse skaper.

Resultatet: Et harmonisk, lett og sommerlig sted for rekreasjon og hvile. Et fantastisk sted hvor familien kan nyte late sommerdager.

Article image
Etter: Lys og delikat.

Forvandling

Sammen med konsulenter fra Home & Cottage, tok Jotuns fargedesigner Nina Klæboe fatt i et “drømmecase” i Langesund, en idyllisk beliggende sjøbod like ved vannet.

- Forvandlingen ble gjort på under en uke, forteller Klaeboe. Med noen malingstrøk og møbler og flotte interiørelelementer fra Home & Cottage ble stedet forvandlet fra en litt monoton og utdatert hytte, til et friskt og levende hytteinteriør som ønsker lyse og lange sommerkvelder velkommen, sier fargedesigneren.

Article image
Kjøkkenet før forvandlingen: Et typisk trehvitt hyttekjøkken, slik vi gjerne ville ha det på 1960-, 1970- og til dels 1980-tallet.

Fakta

  • Alt panel, listverk og kjøkkenfronter ble grunnet med Jotun Kvist- og Sperregrunning.

  • Panelet på vegg og tak ble malt med to strøk Lady Supreme Finish Silkematt i fargen Lady 1624 Letthet.

  • Listverk og dører ble malt med to strøk LADY Supreme Finish Halvblank i fargen LADY 1624 Letthet. 

  • Kjøkkenfronter ble malt med to strøk LADY Supreme Finish Halvblank i fargen LADY 5225 Sjøgløtt.

Article image
Etter: Et sjarmerende og hyggelig lite hyttekjøkken i lune farger.
Article image
Spisestua før forvandlingen: Klassisk utseende for den trehvite hyttetradisjonen.
Article image
Etter: Lys, harmonisk og innbydende.

Selvsikre menn med motorsag er en fare både for seg selv og andre

Trefelling motorsag 1

Våren er fellingstid, ikke bare for dyr. I dagene framover kommer mang en hyttefar til å dra i snora og selvsikkert gyve løs på gjenstridige vekster.  Men selvsikkerheten er ofte en fare i seg selv, sier trefellingseksperten Martin Aasbø.

Museår i Sør-Norge: Mus- og rottebørsten stenger gnagerne ute fra hytta

Nytt bilde

Flere aviser melder om mye mer mus enn normalt i store deler av Sør-Norge. Innelivet frister også gnagerne i disse tider, men de er ikke spesielt velkomne. Et effektivt verktøy for å stenge av hytta er mus- og rottebørster.

Her er sjekklista for deg med torv på hyttetaket

Torvtak[1]_630x473

Torvtaket er hyttas pryd. Men det fine og velpleide torvtaket er som regel et resultat av jevnlig vedlikehold og ettersyn. Her er noen eksperttips for hvordan torvtaket skal holdes vedlike.

Ikke alle har vintervei til hytta: Huskeliste når hytta skal stenges for sesongen

Vinterlukking

Ikke alle har vintervei til hytta. Og da er tida inne for å lukke for vinteren. Her finner du viktige råd og tips. Følger du disse vil du finne hytta i like god stand når snøen smelter og en ny sesong starter.

En maletabbe i høst kan koste deg skjorta

Maling - om høsten 1 (bredde)

Å male huset i ustabilt høstvær kan koste deg dyrt. I verste fall kan du få fuktskader og må bytte ut hele kledningen. Her er tipsene som kan spare deg for tusenlapper.

Sørg for godt drikkevann på hytta

vann fra renne_300x225

Vannforsyning til hytter i Norge kommer fra mange forskjellige kilder, alt fra innlagt vann fra godt kontrollerte vannverk, til smelting av snø. Kvaliteten på drikkevannet er som regel bedre om vinteren enn om sommeren. Forsiktighetsregler bør imidlertid følges uansett når på året vannet brukes. Her er noen råd til deg som har egen vannkilde.

Luksuriøse britiske ferdighytter ruller inn på Sørlandet

Rullende hytte 2_630x420

Når hytter blir for dyre og campingvogner ikke faller i smak, så fortvil ikke. Nå er de her, produktene for ”mellommarkedet”: Rimelige, komplette hytter som ”rulles” inn på tomta, ferdig møblert til innflytting på dagen.

Nordmenn eier 7500 fritidshus i Sverige, flest i Västra Götaland

Nordmenn i Sverige 3_630x419

Nordmenn, dansker og tyskere dominerer det svenske fritidshusmarkedet. Omtrent 90 prosent av alle fritidshus i vårt naboland eies av folk fra disse tre landene. Siste år økte det norske eierskapet med 7-8 prosent. Rolf Lanne fra Sarpsborg er en av de fornøyde hyttekjøperne i Sverige. - Ser vi hele pakka under ett har vi fått utrolig mye for pengene, sier han.

Gassvannvarmere er trygge apparater

Even Jacobsen Hyttetorget_630x420

Hyttetorget som er en av landets største leverandører av utstyr til hyttefolket, har fått flere henvendelser etter Hytteavisens omtale av uhell med gassvannvarmere. Hyttetorget har skrevet en orientering som er sendt en del kunder etter Hytteavisens oppslag. Even Jacobsen (bildet) framholder at hendelsen Hytteavisen omtaler skyldes at monteringsanvisningen ikke er fulgt.

Oppretter krisetelefon for folk med festetomt

IMG_4559_630

Blir nektet felling av trær. Uhemmet hogst inntil hytta. Tidvis blokkering av parkeringsplasser, stier og små veier. Dette er historier fra Tomtefesterforbundets arkiv. I en pressemelding skriver forbundet at det etter 10. juni forventer økt press fra grunneier mot folk med festetomt og oppretter derfor døgnbemannet krisetelefon!

Vannvarmeren eksploderte

Vannvarmer 1_630x473

Hytteeieren hadde tent den gassdrevne vannvarmeren i hyttas tekniske rom og hadde så vidt forlatt rommet da det smalt. Varmeren eksploderte med voldsom kraft. – Delene lå spredd ut over hele gulvet. En 10 cm lang stålsplint sto som skutt i veggen på vannvarmerens motsatte side, sier Arne Olav Bryne fra Bærums Verk til hytteavisen.no.

Funnet bevisstløse – farlige vannvarmere?

Even Jacobsen Hyttetorget_630x420

En mor og datter ble funnet bevisstløse i hytta på Blefjell, sannsynligvis forgiftet av avgassen fra den propanbaserte vannvarmeren. Under dusjing falt en sandefjordsmann om i sin hytte i Telemark. Hvor farlig er det med propanbaserte vannvarmere?

Utedoen er full av mugg!

mugg1pan

Etter en våt høst og vinter har vi fått muggskader inne i utedoen vi satte opp i fjor sommer. Veggene ble satt inn med soppdreper, og ser ut til å ha gått klar av muggen. Men doen, som er i hvit glanset plast, avluftingsrøret som går gjennom taket og det lakkerte tregulvet er nå dekket med mugg.

Bytt til LED-teknologi på hytta

1_630

Med en brøkdel av strømbehovet til tradisjonelle lyspærer gir LED-lamper hytteeiere på 12 volt flere lyspunkter

Vil du pusse opp peisen?

malepeisetter_630

Hvis du ikke er fornøyd med peisen din, er det ikke sikkert du behøver å bytte den ut.

Ekstra sikret mot stort snøfall

forside_630

På toppen av snøstatistikken ligger Myrkdalen - og hytta til Tor André Skeie, spesialdesignet for store snømengder.

Tomtekjøpere stiller strengere krav

3_620

Dagens tomtekjøpere nøyer seg ikke med vann og strøm. Helårsvei til hytteveggen og bredbånd begynner å bli en selvfølge for mange.

Tomtefeste eller punktfeste?

_MG_8202_468

Hva er forskjellen på tomtefeste og punktfeste, og hvilke fordeler, ulemper og utfordringer kan du møte på om du bygger på en tomt som ikke er oppmålt?

Nå er det enklere å klage på maleren

x1603200618877_468

Nå er det blitt enklere å klage på håndverkeren. Sammen med Forbrukerrådet har ni bransjeforeninger innenfor byggenæringen etablert en ny og gratis klageordning som skal forenkle for forbruker. Tvister skal avgjøres innen tre måneder.

Unngå soten i peisen

peisovn_fyring_(2)_468x237

Feilaktig fyring i peisen danner ekstra mye sot og bek. Hvis du har en peisinnsats med glassdører, går det ikke lang tid før all soten som fester seg på innsiden skjuler flammene. Her er tipsene som gjør at du kan nyte peiskosen lenger!

Total forvandling for trappa

Insp208_trapp041_468

Mange sliter med mørke, gulnede furutrapper som stjeler lys og tar uønsket oppmerksomhet.

Hyttekos på spill

spill

Uansett krangling eller usympatiske personlighetstrekk som måtte dukke opp, brettspill er både lærerikt og samlende for en familie eller venneflokk. Her er noen varme anbefalinger om du vil prøve et nytt spill.

Få velger miljømerket maling

1_468

Kun to av ti nordmenn velger bevisst miljømerket maling, går det frem av en undersøkelse utført av InFact tidligere i år.

Fra mareritt til drøm

FFV Brannfjellveien

Fagrådet for våtrom (FFV) gir deg oppskriften som fjerner insekter, fukt og råte fra badet.

Hytta våker og varsler

IMG_4610_468

Hytter er mye alene og inneholder stadig mer verdier, intallasjoner og kostbart inventar. Både bagateller og planlagt plyndring kan gjøre stor skade.

Trygg oppussing for alle

Picture 5224

Maling for allergikere, barn og gravide? Tja, skeptisk? Det behøver du ikke være.

Er høstvær malevær?

5804307_468

Sommeren var over før vi visste ordet av det, og nå er det plutselig høst. Ble du ikke ferdig med malearbeidet og beisingen mens det fortsatt var finvær? Det er ikke nødvendigvis for sent!

En hytte i pakt med omgivelsene

1_500x310

Ved nybygg eller planer om nye tiltak på tomta er det lurt å sette seg på en klappstol, lene seg tilbake og forsøke å føle på uterommet.

Vask hagemøblene før vinteren

Den varme årstiden går mot slutten, og det er snart på tide å sette hagemøblene i dvale for vinteren. Men før de plasseres i boden er et lurt å gi dem en skikkelig vask!

Skal du leie håndverker?

ForbildEkebergoglars-0016

Går du med planer om å pusse opp eller bygge på huset? Hvis du er grundig med å velge riktig håndverker og lager en god kontrakt, er sjansen for en smertefri oppussingsprosess vesentlig høyere.

Lys og varme - før ankomst

image002_200x217

Stadig færre sitter fullt påkledd og glor på veggpryden mens far sprengfyrer bort de blå.

Beis inn mot vinter

hytteavisen høst07

Det er høst, bygget er nesten ferdig og kvikksølvet kryper nedover. Er det for sent å behandle treverket eller er det bare å beise på?

Skrap vinduene fri for maling

Unspecified

Å søle maling på vinduene når huset males er kjedelig, men ikke verdens undergang. Ved hjelp av riktig verktøy og fremgangsmåte kan du raskt og enkelt fjerne malingen, uten å skade vindusglasset.

Trykkimpregnert treverk

terrassevask3105-0006-1

- ikke vent for lenge med behandling. Alt trykkimpregnert treverk må være tørt før man kan behandle det. Før betydde dette at man måtte vente et år før man kunne påføre maling eller olje, men slik er det ikke lenger.

Gjør et godt tomtekjøp!

500_x1603200629716_300x225

Før du kan bygge drømmehytta har du en veldig viktig avgjørelse å ta; hvor skal du bygge? Hva bør du tenke over, og hva bør du sjekke, for at mulighetene for at du angrer blir minst mulig?

Trender med åpen himling

4

Strekk sommerhalvåret i begge ender med et godt uterom. Ta høyde og bredde både for personlig meditasjon og gode venners lag.

Hete hyttestunder

1_300x297

Synes du det er storflott å bruke et helt rom til badstue, kan det være en idé å kombinere.

Imponerende bredbånd

3_520x360

Vel skal man leve langsomt på hytta. Men kravene til netthastighet tar vi uansett med oss – enten det er til kysten eller fjellet. Og skal det gå fort, er det såkalt mobilt bredbånd som gjelder.

Er hytta godt nok forsikret?

Bilde 2_250x188

Hytta er for mange et sted man ikke besøker så alt for ofte. Det er lett å glemme hva man har i skuffer og skap, og det er ikke alltid så enkelt å holde et øye med eiendommen – spesielt ikke hvis hytta er flere timers biltur unna.

Gulv ute - tenk som inne!

Sigurdlysakeretter-0135_550x279

Mulighetene er mange og vi lider valgets kvaler når terrassen eller balkonggulvet skal fornyes: tre, skifer, fliser, betong eller stein. Form og farge skal vi også ta stilling til. - Tenk på samme måte som når du setter sammen farger og materialer inne, lyder det ”enkle” rådet fra hagedesigner Yvonne Dengin.

- Jeg trodde det verste skulle komme

stokkmaur_300x226

Da små kryp med vinger tok av i tusentall ringte vi skadedyrfirmaene - jeg skal si prisene varierte

Maling som gulner

fetsundtak1stort

Er du plaget med at den hvite interiørmalingen blir gul, har du kanskje valgt feil type maling. Det finnes noen malinger som gulner mer enn andre.

Fersk fangst på brygga

akvarium2_520x447

Dekorativt, praktisk, underholdende og lærerikt – å oppbevare fangsten i et saltvannsakvarium har mange fordeler.

Tok et skikkelig løft

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Billedkunstner Anne Weiglin og arkitekt Bjørn Stokstad er på familiehytta i Melsomvik så mye de kan; en gang en liten, gul femtitallsbygning, i dag med tak i pyramideform og plass til barn og barnebarn.

Transparente toner i år

1_500x443

Harmoni med naturen, tett opp mot farvene på stein og skigard, tjære og enerbær, er den nye beistrenden.

Si skifer

3

Tradisjonsrik sten med moderne egenskaper

Til hytte og ferieliv

hytte_sesong

Hva må en ha på hytta, i campingvognen eller i båten - i tillegg til kaffe, vann og toalettpapir?

Fordeler med vann

flugger_beis

Det er mange fordeler ved vanntynnbare malingsprodukter - både for maleren og miljøet.

Valg av utvendig hyttefarge: Best uten behandling?

1_250x182

Utvalget innen beis, maling og andre produkter til behandling av trevirke øker. Men det trenger ikke å bety at du behøver å være dristig i fargevalget. - Velger du å la treverket stå ubehandlet får du en naturlig farge samtidig som du får en hytte som krever mindre vedlikehold, sier arkitekt og forfatter Kim Skaara fra Skaara Arkitekter AS.

Gi glød til gulvet

3_300x275

Tramp grus ned i ditt nye hyttegulv, eller stikk hull med syl i et allerede slitt gulv. Det kan virke både meningsløst og brutalt, men resultatet kan bli spennende, fargerikt og helt unikt!

Mye penger i tom hytte

foto_thor-jarle-vallesverd_500x403

Ingen i verden har mer penger bundet i hytte og båt enn Ola og Kari. Men stadig flere har funnet ut at det kan være svært lønnsomt leie ut i perioder.

Få fin flyt på brygga

1_530x277

Har du tillatelse til å bygge flytebrygge, ta hensyn til vær og vind, antall båtplasser og forankring.

Stopp soppen

svertesopp

Den milde norske vinteren skaper utfordringer - ikke bare for skientusiaster, men også for huseiere. Svertesoppen trives langs norske husvegger i det varme vinterværet.

Flere signaler til hytta

antenne_vinter

Bakkenett, parabol eller kanskje kabel? Kampen om å levere TV- signaler til hytta hardner til. Flere tilbyr spesialtilpassede hytteløsninger.

Rumpevarmer til utedeo

rumpevarmer

Det er ikke nye stillinger til serien Etaten vi snakker om, men en fantastisk oppfinnelse til glede for alle utedo-gjengere.

Maling for travle mennesker

Jotun_HytteLandsted2007

Drømmer du om å fornye stua? Eller kanskje det er barnerommet som trenger noen nye strøk maling? Nå finnes det maling som tørker så raskt at du slipper å bruke ferien på maling

Fjern støvet før du maler!

Grovklut1

Resultatet av oppussingen vi har gjort hjemme blir ikke alltid vellykket. Mye av årsaken skyldes dårlig rengjøring før malingen påføres.

Tomtefeste - mye splid og lite fest

codex_200x216

Det finnes antakelig mer enn 300 000 tomtefesteavtaler i Norge, og mange er de hyttene som står på festet eller bygslet tomt. I selve avtaleforholdets natur ligger en iboende kime til konflikt mellom grunneieren (bortfester) og leietageren (fester).

Kan jeg male gulvflisene?

malefliserforstestrok

Går det an å male terracotta gulvfliser? Jeg er så fryktelig lei fargen på det flislagte gulvet mitt!

Brygge med badstu

1_230x161

I vinter ble flytende badstuer lansert, og det svenske selskapet Nordic Marine Sauna AB har nå syv ulike modeller.

Kan jeg male peisen hvit?

malepeisetter22

Jeg har en gammel peis i rød teglstein og malt mur som er skitten på grunn av sot, i tillegg til at malingen har gulnet. Nå ønsker jeg å male alt hvitt, men er usikker på om dette er mulig?

Ta vare på tregulvet

Herdins_1pan22

I sommerperioden stresser vi med at terrassegulvet må få behandling i form av olje eller beis. Nå er sommeren forbi, og kanskje er det på tide å gi gulvet inne litt oppmerksomhet? Med et par strøk lakk kan du gi gulvet ny glød og beskyttelse.

Slik tetter du laftehytta

perma

Perma-Chink er tettemiddelet som gjør luftige laftehytter tette. Glipper i veggene blir borte, hytteeiere blir lykkelige og murmesteren kan si seg fornøyd med vel utført jobb.

Husk å sjekke batch-nummeret

Batchnr-0017w

Det er fryktelig kjedelig å tilbringe timer med å legge tapet, fliser eller gulvbelegg hvis du, når du endelig er ferdig, oppdager at her er det jo store nyanseforskjeller i fargene. Sett deg inn i hva et batch-nummer betyr, så slipper du å oppleve dette!

Vann og avløp til hytta

FD5pe_hytter_250

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget

Torv på taket

Medgarn_liten

I Norge har vi lange og gode tradisjoner med bruk av torvtak. Opprinnelig var torven takets isolasjon. Samtidig var og er det også viktig med laftebygg å få god tyngde på taket for at laftet skal sette seg, dvs at stokkene blir presset godt sammen så veggene blir tette. Dette gjelder fortsatt. Torv er et materiale med mange fordeler. Det har vært brukt til taktekking i Norge i århundrer og er ikke bundet opp til en viss stil.

Det store toalettvalget

cinderella fri

Mange som bygger nytt eller oppgraderer hytta vil før eller siden vurdere hvilken toalettløsning man skal gå for. Forrige generasjon ønsket gjerne å holde hytta relativt primitiv, nesten som et minne over “hiin hårde dage”, med enkle forhold. Når neste generasjon tar over står gjerne et komfortabelt toalett/bad høyt på ønskelista. Dette har sammenheng med økt bruk av hytta og større aktivitets­tilbud i fjellet.

Klimaendringer skader huset ditt

Jotun-TerjeRingdal

Klimaendringene skaper hodebry for norske huseierne. Nå må vedlikeholdsarbeidet settes i system for at huset ikke skal bli ødelagt av sopp og råte, sier malingsekspertene.

Viktig med riktig vedlikehold

Hytte Sjø II Jaeger 2007 002_200x267

Vedlikeholder du hytta på best mulig måte vil du også få mye glede av den. Med godt arbeid og riktig systembehandling har du forsikret deg ti år framover i tid.

Fuge sprekker i tregulv

insp204_gulvsliping1

Jeg har flyttet inn i en leilighet fra 1924 med et flott originalt gulv av lutet furu. Problemet er at det er ganske store sprekker mellom gulvplankene, fra noen mm og opp til over en cm. Jeg har tenkt til å lysne gulvet, og lurer derfor på om det går an å fuge disse sprekkene? Og i så fall hvordan?

Test fargen før du maler!

Oppstroksprove-0047

Fargen du ser i fargekartet kommer ikke til å se lik ut på stueveggen din! Tester du fargen før du maler, slipper du å ergre deg over feil nyanse i etterkant.

Støvfri sliping

Slipepad_propploser-0017

Støv fra sliping er noe herk! Det er et strev å vaske bort, og det irriterer i nesen. Men nå skal det være mulig å slipe manuelt nærmest uten å få et eneste støvfnugg utenfor støvsugeren.

Effektiv malingfjerner

Speedheater1

Å fjerne lag med ulike malingstrøk kan for hånd være en tung jobb. Et alternativ er å fjerne malingen ved hjelp av varme.

Vær nøye med kontrakten!

nyth1

Høy kvalitet på leverandøren og lite fuktighet i tømmeret er verdt å tenke på når du skal kjøpe laft. Vær beinhard på kontraktkrav og sjekk referanser, råder fagmann Svein B. Oppegaard.

Male mur

Mur3FM4

I Norge har vi tradisjonelt sett bygget mye i tre, men det finnes også mange murhus rundt om i landet. For å kunne velge riktig maling til mur, er det viktig å vite nøyaktig hva underlaget består av.

Årets nyheter på keramisk flis

ths06Hoganas_6

De som er innovative blir alltid etterapet. I en verden av keramiske fliser er det intet unntak, som igjen betyr at de siste trender raskt kommer på bred front. Ceraie i Bologna er verdens største messe på keramisk flis.

Finn det originale gulvet

insp204_gulvsliping1_110x91

I en gammel leilighet kan det under flere lag gulvbelegg og papp skjule seg flotte, gamle trebord. Det kan være strevet verd å få det originale treverket frem i lyset.

Gode råd om vedlikehold av torvtak

Ingen torvtak er helt vedlikeholdsfrie. Det er med torvtak som med en plan, det kreves riktig stell for et godt og varig resultat. Det er derfor lurt å gjødsle om våren/forsommeren. Kalking år om annet bør også gjøres, særlig om hytta ligger i nærheten av skog. Dette for å unngå mosevekst.

Grønn forvirring

Mange er i tvil om behandling av trykkimpregnerte materialer. Hva betyr det egentlig at treverket er trykkimpregnert? Og hvor lenge må vi vente før vi behandler?

Få huset ferdigmalt til vinteren

Er ikke huset ferdigmalt for høsten? Fortvil ikke, du kan fortsatt male. Men det er visse forhold du bør tenke på når du maler på denne årstiden.

Peisen slår sprekker

Slår peisen sprekker? Det finnes to former for slike sprekker – men desverre er bare den ene typen er mulig å rette opp.

Maling av ny peis

Behandler du den riktig fra starten av, vil peisen både se pen ut og skape varme og hygge i mange år fremover

Propan til hytta

Det er vel de færreste ting som kan måle seg med opplevelsen av å være midt i naturen enten du har hytte i skogen, på fjellet, eller ved sjøen?

Beis på lakkert panel

Den lakkerte panelveggen har gulnet med årene, og du ønsker en lysere nyanse. Kan panelbeis påføres direkte over panellakken?

Varm opp huset med solfangere

De fleste av oss har erfaring med solcellepanel som omdanner sollys til elektrisitet. Disse har imidlertid begrenset kapasitet. Skal man utnytte solenergi til boligformål, må man installere solfangere som integreres i hustaket.

Verst vannskader i ferien

Hvert døgn skades to hundre norske boliger av vannlekkasjer. Konsekvensene av vannskader er størst i sommerferien, når boligen står lenge uten tilsyn og når været gjør sitt til at muggsoppen gror. Spesielt ille er vannskader i boliger bygget av tre.

Vinduene stjeler ofte mye av den dyre varmen

Hvor ofte har du ikke kjent det på kroppen: Til tross for at huset både er tett og godt isolert - en kald, snikende følelse av trekk på bena i et ellers varmt rom. Som oftest ligger forklaringen i vinduene og fenomenet som kalles "kaldras".

Mål fuktigheten

Vi blir alltid fortalt at treverket må være tørt før behandling. Men hvordan vet vi at panelveggen eller terrassebordene er tørre nok? Bruk en fuktmåler!

Slipp fargene fra stranden inn

Det er mer enn fiskegarn og marineblått som kan gi hytta en frisk og sommerlig stil. På Hvaler ble en 70-tallshytte til en lekker og luftig sommerresidens. Interiørkonsulenten fant frem fargene fra havet og fjæra.

Fasader og dører

Det er en kjensgjerning at slitte, litt trist husfasader blir helt annerledes når de står der nymalt - enten det er et fargeskifte eller ikke.